- hirdetés -

Gyerekkorában döntötte el Szokolai Norbert, hogy egyszer saját üzlete lesz, majd hamar eldőlt az is, hogy cukrász szeretne lenni. Mindkét tervét megvalósította, 16 éve áll a Szoki Cukrászat élén.

Az általános iskolában egyik osztálytársával dédelgettek terveket arról, hogy közös éttermet nyitnak: Norbert az édességekért felel majd, a másikuk pedig főz. A két barát útja külön vált, az üzlet ötlete viszont maradt. Majd történt 1998-ban, hogy Norbert elvégezte a cukrász iskolát, édesanyjának pedig akkor szűnt meg munkahelye. Ekkor határoztak úgy: megvalósítják a régi álmot.

Szokolai Norbert megvalósította álmát (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Szokolai Norbert megvalósította álmát (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Gyökeresben vettünk családi házat, amit átalakítottunk, itt kapott helyet az üzem, majd a cukrászat is. Nagyrészt saját tőkéből indultunk, de a Vállalkozásfejlesztési Alapítvány segítségét is igénybe vettük – meséli a cukrász.

Az első két évben alkalmazottjuk sem volt, majd apránként tanulót, és munkaerőt vettek fel. A gyökeresi cukrászat végül Orosháza belvárosába költözött, emellett ma már összesen tízen dolgoznak a fagylaltokon, süteményeken.

Nem csak a helyiek kóstolhatják a Szoki Cukrászat aprósüteményeit, több Békés és Csongrád megyei viszonteladónak szállítanak. Családi receptekből is készülnek édességek, ebből közel 40 félét találunk a kínálatban. Van, ami a nagymama hagyatékából került elő, majd azt újították fel.
– Orosházán inkább a házias jellegű édességeket kedvelik az emberek, az újdonságokra még annyira nem vevőek. Ennek ellenére folyamatosan újítunk, és nem csak a glutén, illetve cukormentes termékek terén.

Egész embert kívánó szakma a cukrászé, ezért aztán nehéz összehozni a családi életet, de nem lehetetlen. Szokolai Norbert egyébként folyamatosan figyeli a trendeket, például fagylaltkiállításokra jár, ahonnan ellesheti az új fogásokat. Néhány éve egy cukrász mesterképzést is elvégzett, és szívesen jár cukrászkonferenciára. S hogy mit hoz a jövő? Sok a terv, egyelőre azonban gépbeszerzés, és az üzem bővítése a cél.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.