- hirdetés -

Több mint 99%-os feldolgozottságnál elmondható, Békés megye 4-es számú választókörzetének, és így Orosházának is a következő négy évben a Fidesz jelöltje, Simonka György lesz az országgyűlési képviselője. Videókkal, fotókkal, friss infókkal jelentkeztünk egész nap. 

Kövesd a Facebook oldalunkat, ha pedig twitterezel, és a választásról írsz valamit, használd az #ocvoks taget, és megjelenik itt a falon.

[HTML1]

Eredmények grafikonon

Egyéni lista állása

[agc key=”0Ar_7AETZT_2EdDdGYy05eEtGby1VUlNYRjh2VWV1bnc” charttype=”columnchart” width=”” colors=”‘#ff8400′,’#FF4040′,’#286a7b’,’#589c00′,’#F02311′,’#999999′”  vaxismin=0.0 vaxismax=0.7 vaxistitle=”Százalék” haxistitle=”Egyéni lista állása, 99,13 %-os feldolgozottságnál”]

Országos lista állása

[agc key=”0Ar_7AETZT_2EdHp3aE42QU9mS3JvSGwtWnR5WTRPVkE” charttype=”piechart” width=”” colors=”‘#ff8400′,’#FF4040′,’#336600′,’#66cc00′,’#F02311’,’#999999′” is3d=”true” title=”Pártlista állása, 98,97%-os feldolgozottságnál”]

Ezzel véget ért a reggel fél 6 óta tartó élő tudósításunk. Köszönjük a figyelmet!

1:32

Egyéni eredmények a választókerületben

Íme a 20 egyéni jelölt sorrendje a választókerületünkben 99,13 százalékos feldolgozottságnál.

1. Simonka György (FIDESZ-KDNP) – 45,78 százalék, 20.286 szavazat
2. Varga Zoltán (MSZP-EGYÜTT-DK-PM-MLP) – 23,33 százalék, 10.336 szavazat
3. Jámbor Nándor (JOBBIK) – 22,62 százalék, 10.024 szavazat
4. Nagy Gábor (LMP) – 3,06 százalék, 1.355 szavazat
5. Gál Ferenc (MUNKÁSPÁRT) – 1,46 százalék, 649 szavazat
6. Berki János (A HAZA NEM ELADÓ MOZGALOM PÁRT) – 1,31 százalék, 580 szavazat
7. Dr. Kincses István András (SMS) – 0,74 százalék, 327 szavazat
8. Horváth Marianna (Független) – 0,38 százalék, 170 szavazat
9. Mák Beáta (SZDP) – 0,28 százalék, 125 szavazat
10. Balogh Csaba (MCP) – 0,24 százalék, 106 szavazat
11. Szabó Attila (EGYÜTT 2014) – 0,20 százalék, 88 szavazat
12. Hegedűsné Bányai Ildikó (ÖP) – 0,12 százalék, 55 szavazat
13. Faragó Attila István (SZOCIÁLDEMOKRATÁK) – 0,11 százalék, 48 szavazat
14. Révész Géza (REND, SZABADSÁG, JÓLÉT PÁRT) – 0,07 százalék, 31 szavazat
15. Gombosné Bárdos Gabriella Éva (HATMAP) – 0,06 százalék, 26 szavazat
Kempf András (ÚDP) – 0,06 százalék, 26 szavazat
17. Nemes Miklós (MDU) – 0,05 százalék, 23 szavazat
Mezei János (MAGYAR CSELEKVŐ PÁRT) – 0,05 százalék, 23 szavazat
19. Krisán László (ÚMP) – 0,05 százalék, 22 szavazat
20. Balogh Mónika (MCF) – 0,02 százalék, 10 szavazat
21. Csanyi Renáta Ibolya (SZAVA) – VISSZALÉPETT

1:28

Meglesz-e a kétharmad?

A parlamentben többséget szerzett a Fidesz-KDNP, azt viszont még nem tudni, hogy meglesz-e nekik a 2/3-os többség. Miskolcon és Budapest egyik kerületében ugyanis rendkívül szoros az eredmény a Fidesz és a Kormányváltók Szövetségének jelöltjei között, így várhatóan újraszámolják a szavazatokat. Miskolcon az ellenzéki jelölt, a fővárosban a Fideszes vezet minimális különbséggel. Ahhoz, hogy a Fidesznek meglegyen az alkotmányozó többsége, elég megszereznie a kettőből az egyik mandátumot, amivel átlépheti a küszöböt.

A parlamenti helyek 98,97 %-os feldolgozottságánál így állnak nem sokkal éjjel 1 óra után.

Így néz ki a parlament 98,97 %-os feldolgozottságnál (Forrás: valasztas.hu)
Így néz ki a parlament 98,97 %-os feldolgozottságnál (Forrás: valasztas.hu)

0:57

Simonka: köszönöm a választóknak

Békés megye mind a négy választókerületében fideszes győzelmet hozott április 6-a. A 4-es számúban hajnal 1 órakor 98,26%-os feldolgozottság mellett elmondható, a térségünket négy évig Simonka György képviseli a Fidesz színeiben, több mint 20 ezren szavaztak rá a körzetből. A jobbikos képviselő mintegy ~9900, a baloldali kormányváltók jelöltje pedig ~10 ezer 100 szavazatot kapott, míg az LMP jelöltje 1300 szavazatot tudhatott magáénak.

– Szeretnék köszönetet mondani minden választónak, akik megtiszteltek bizalmukkal. Köszönöm a kollégáimnak, a segítőimnek is, akik az elmúlt négy évben és a kampányban végig mellettem álltak, támogatták a munkámat. Nagy feladat előtt állok, a bizalmat meg kell hálálnom, amiért mindent meg is teszek majd – mondta el gyors értékelésében Simonka György.

 0:49

Jámbor: Munkát keresek, mint minden rendes ember

Jámbor Nándor elfogadja a választás eredményét, aminek alakulását az alacsony részvételi aránynak tulajdonítja. A jobbikos képviselő gratulált minden politikai erőnek, aki sikeresen szerepelt a választáson. Emlékeztetett, hogy pártja a 2010-esnél jobb eredményt ért el, de ennél jobbra számított. Az európai parlamenti választásokra nézve bizakodóan nyilatkozott.

0:44

Varga: Jöjjenek a fiatalok!

Súlyos vereségnek tartja a választási eredményt Varga Zoltán. Az MSZP-Együtt-PM-DK-MLP csalódott mind a részvételi arány, mind az eredmény tekintetében. Jobb eredményben bízik az európai parlamenti választáson, az őszi helyhatóságira pedig generációváltást ígér.

0:13

Ünnepelnek a Fidesznél

Több százan, köztük sok orosházi várta az eredményeket vasárnap késő este Medgyesegyházán, mely ma a Fidesz választókerületi központja volt. Simonka György képviselő folyamatosan fogadja a gratulációkat személyesen, telefonon és emailben. A szimpatizánsok kivetítőn követik az országos és a helyi eredmények alakulását.

Simonka György (j) Elekes Lajossal (b) és Erdős Norberttel (h) közösen nézi a választási eredményeket (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Simonka György (j) Elekes Lajossal (b) és Erdős Norberttel (h) közösen nézi a választási eredményeket
(Fotó: Kecskeméti Krisztina)

23:37

Győztünk – mondta Orbán

„Kellő alázattal és méltósággal, ahogy illik hozzánk, mondjuk ki, minden kétely és bizonytalanság eloszlott: győztünk!” – jelentette ki Orbán Viktor vasárnap késő este Budapesten, a Fidesz-KDNP eredményváró rendezvényén. A miniszterelnök, a Fidesz elnöke szerint a Fidesz-KDNP olyan átütő erejű győzelmet aratott, amelynek jelentőségét ma még fel sem lehet mérni. A Fidesz-KDNP európai rekordot ért el, az európai pártok közül a legnagyobb arányú támogatást érte el. Magyarország ma a legegységesebb nemzet Európában – hangoztatta Orbán Viktor a IX. kerületi Bálna előtti téren.

22:33

Simonka György, a Fidesz-KDNP jelöltje Medgyesegyházán az orosházi aktivistákkal közösen várja az eredményeket.

Simonka György kezet fog Molnár Béla orosházi Fidesz elnökkel (Fotó: Gábriel János)
Simonka György kezet fog Molnár Béla orosházi Fidesz elnökkel (Fotó: Gábriel János)

22:23

A Kormányváltó Összefogás tagjai az orosházi MSZP irodában gyűltek össze az eredményvárásra.

Varga Zoltán, az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP jelöltje figyeli a választási eredmények alakulását (Fotó: Kecskeméti Krisztina )
Varga Zoltán, az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP jelöltje figyeli a választási eredmények alakulását (Fotó: Kecskeméti Krisztina )

22:11

A Jobbik piactéri irodájában is kint jártunk. Nagy a várakozás a párt  tagjai között, mindenki a monitorokra mered, és elemeznek.

A Jobbik jelöltje, Jámbor Nándor laptopon követi a szavazás alakulását (Fotó: Rajki Judit)
A Jobbik jelöltje, Jámbor Nándor laptopon követi a szavazás alakulását (Fotó: Rajki Judit)

21:01

Mindjárt jönnek az eredmények

Az ország valamennyi szavazóköre bezárt. – Különösebb nagyobb rendellenesség nélkül lezajlott a szavazás – jelentette ki Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke.

20:57

Dr. Durayné dr. Nikolics Nikoletta, az országgyűlési egyéni választókerületi iroda, és a helyi választási iroda vezetője összegezte röviden a napot a 19 órási urnazárást követően. Hogy meddig tart a munka, mikorra végeznek a feladatokkal, azt egyelőre nem tudni.

20:49

Amíg valamennyi szavazókör be nem zár, addig nem indulhat el az előzetes eredmény közlése a Nemzeti Választási Iroda honlapján. A szavazókörök bezárása után a szavazatszámláló bizottságok hozzákezdhetnek a voksok szétválogatásához és összeszámlálásához – ennek szigorú szabályai vannak. A szavazatszámláló bizottságoknak először több adminisztratív feladatot el kell végezniük, mielőtt az urnákat felbonthatnák: összecsomagolják az elrontott és fel nem használt szavazólapokat, és jegyzőkönyvben rögzítik a szavazáson megjelentek számát. A szavazatszámláló bizottság a szavazatok megszámlálása után megállapítja a választás szavazóköri eredményét, a szavazatok összeszámlálásáról és a szavazóköri eredmény megállapításáról jegyzőkönyvet állít ki.

Bontják az urnákat a Vörösmarty iskolai szavazókörben Fotó: Kecskeméti Krisztina
Bontják az urnákat a Vörösmarty iskolai szavazókörben Fotó: Kecskeméti Krisztina

– A jegyzőkönyvvezetők behozzák a jegyzőkönyveket, ezeket rögzítjük az elektronikus rendszerben. Amikor ez megtörténik, másolatok készülnek a jegyzőkönyvekről a párt által megbízott szavazatszámláló bizottsági tagok részére. A szavazókörökben összecsomagolják  a választási anyagokat,  a szavazólapokat, kellékeket és visszatérnek a polgármesteri hivatal épületébe. Itt a választási iroda átveszi tőlük a lezárt szállító dobozokat, jegyzőkönyveket és egyéb nyomtatványokat – tudtuk meg dr. Kovács Györgytől, az OEVI vezetőjének logisztikai helyettesétől.

Az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság a jegyzőkönyvek alapján összesíti a szavazatokat, és állapítja meg a választás eredményét.

20:39

Csak 9 körül

Ha mindenhol lezárták a szavazást, nyilvánosságra hozzuk a meglévő eredményeket, ez nagyjából 9 óra körül várható – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke az InfoRádiónak. Az adatok addig nem jelenhetnek meg a Nemzeti Választási Iroda honlapján, amíg valamennyi szavazókör be nem zárt.

19:23

A helyi választási iroda megerősítette, valamennyi orosházi szavazókörben zártak, gond, csúszás sehol nem volt.

19:17

Négymilliárdot ér a demokrácia

A választás cirka négymilliárd forintba kerül ebben nincsenek benne a kampányköltségek. Az összeg a szavazólapok, urnák legyártását, az informatikai rendszer kialakítását, a logisztikai költségeket és a választási bizottság tagjainak tiszteletdíját foglalja magába – írja az Index.

Orosháza 37 szavazóköréből ezekben a percekben folyamatosan jelzik a választási irodának, hogy sikerült-e 19 órakor urnát és szavazókört zárni. A városi tévé kamerái és fotósunk a Vörösmarty iskolában örökítik meg az urnabontás pillanatait.

19:15

Itt az első közvélemény kutatás. A Nézőpont Intézet mai telefonos kutatása szerint 48%-ot szerzett a Fidesz, 27-et a baloldali szövetség, 18-at a Jobbik, és 6%-kal bejut az LMP.

19:09

Hosszú út vezet még a szavazatszámlálásig

A szavazatszámláló bizottságnak a voksok összeszámlálása előtt még sok feladata van a szavazókör bezárása után. Először leragaszthatják az urnák nyílását, majd számolás következik, és kötegekbe fogják a fel nem használt szavazólapokat (külön az egyéni, a pártlistás és a nemzetiségi szavazólapokat). A rontott szavazólapokat is átszámolják, és azt is, hányan szerepelnek a visszautasítottak jegyzékén (csak azok szavazhattak, akiknél volt érvényes személyazonosító okmányuk, vagy aláírták a névjegyzéket).

Dénes Gergely a Czina iskolai szavazókörben késő délután adta le szavazatát. Fotó: Rajki
Dénes Gergely a Czina iskolai szavazókörben késő délután adta le szavazatát. Fotó: Rajki Judit

Ezután elcsomagolnak mindent a névjegyzék, a mozgóurnát igénylő választópolgárok jegyzéke és a szavazóköri jegyzőkönyvek kivételével. Összeszámlálják, hányan írták alá a névjegyzéket, mennyien szerepelnek a mozgóurnát igénylők jegyzékén, és hány nemzetiségi választó jelent meg. Miután minden bekerült a jegyzőkönyvbe, csak akkor következhet az urnabontás.

19:00

VÉGE

Ebben a percben lezárult a választás, mostantól senki nem voksolhat. A bizottságok felbontják az urnákat és elkezdődik a szavazatszámlálás.

18:57

Nemzeti színben a műanyag motorok

Egy csapat gyereket, piros és zöld műanyag motorokat is láttunk az orosházi főtéren, persze ezzel nem célzunk semmire, csupán arra, a gyerekeket nem különösebben érdekli az országgyűlési választás. Ez rendben is van, de mi a felnőtteknek azért folyamatosan posztoljuk az eredményeket, 19 órakor Orosházán is lezárták az urnákat.

18:55

Urnazárási pánik, már csak 5 perc van hátra

18:31

Befutottak a 17:30-as részvételi adatok. Ebből kitűnik, hogy még mindig kevesebben voltak szavazni, mint 4 éve.

A Nemzeti Választási Iroda legfrissebb adatai szerint 54.99% a részvételi arány Békés megye 4-es számú választókerületében. A 77 ezer 691 szavazásra jogosult közül 42 ezer 723-an döntöttek úgy, hogy megjelennek az urnáknál.

Orosháza 37 választókörében a 17:30-as adatok szerint 55,63 %-os a részvételi arány. A választási kedv még mindig az 1-es választókör Vörösmarty iskolában a legnagyobb 65,25%-al, amit a 24-es kör, az Uzsoki utcai óvoda követ 62.41%-al. A legkevesebben ezúttal Kiscsákón voltak, itt 99 választóból 44-en jelentek meg.
[agc key=”0Ar_7AETZT_2EdFhfTHF2RTZrZFJGVU8tRVI5YTRrUFE” charttype=”columnchart” width=”” haxistitle=”A 17:30-as választási részvételi arányok Orosházán 2010-ben és 2014-ben” vaxismin=0.0 vaxismax=1.1 vaxistitle=”Százalék”] A fél hatos adatok alapján a békési választókerületek közül a legmagasabb részvételi arányt a békéscsabai központú 1-es számú kerületben regisztráltak: 56.68 % volt a megjelentek aránya. A mi körzetünk következik a sorban másodikként 54,99 %-kal. A gyulai központú 3-as számú választókerületben a szavazásra jogosultak 52,99 %-a adta le voksát fél hatig, míg Békés megye 2-es számú választókerületében a részvételi arány 52,34%.

18:24

Nosztalgiából visszakerestük, hogyan tudósítottunk négy évvel ezelőtt az országgyűlési választásokról. Így.

18:15

Az utolsó órában

Rövidesen lezárul a voksolás, 19 óráig tudtok még szavazni. A törvény értelmében a 19 órakor sorban álló választópolgárok még leadhatják voksaikat, este hét után már nem lehet beállni a sorba. A korábban kiküldött értesítőben találod azt a címet, ahol leadhatod a szavazatod, voksolni a személyazonosság, valamint a lakcím vagy személyi szám igazolása után lehet.

18:05

Az Ezüst Fenyő Idősek Otthonába délután három óra magasságába érkezett a mozgóurna, 27-en kérték előzetesen, hogy ebben a formában szavazhassanak. Az Egyesített Szociális Központ összességében 47 szavazópolgár számára kért mozgóurnát.

17:57

Nem sikerült a sablonnal, megoldották a régi módon

Hack János és kutyája a Lehel utcai szavazókört keresték fel vasárnap délután, János az egyedüli Orosházán, aki kérte, hogy Braille-írással készült sablonnal szavazzon. Ez végül nem sikerült, János szerint nem egyértelműek a lapok, nehézkes a tájékozódás, ennek ellenére értékelte a kezdeményezést. Megmutatjuk mi történt.

A Braille-szavazósablon egyébként egy kartonból készített tasak, amely a szavazólap szövegét tartalmazza, és azokon a helyeken, ahol a szavazólapon a szavazásra szolgáló körök vannak, a sablon ki van vágva. Ehhez jár egy Braille-írással készült tájékoztató is. A látássérült választópolgár a fülkében kitapogatja a sablon szövegét, illetve sorszámát és ikszel. Országosan 150-en kérték, hogy sablonnal szavazhassanak.

17:21

A szavazatokról a közelgő urnazárás árnyékában

A vesztes és a győztes szavazatok egyaránt hasznosulhatnak az egyfordulós választásban. Szavazat csak akkor veszik el, ha olyan a jelöltre adják, amelynek pártja nem kerül be a parlamentbe. Azonban ha a párt eléri az 5 %-os küszöböt, akkor a vesztes jelöltre leadott szavazatokat hozzáadják az országos listájukon gyűjtött szavazatokhoz. A rendszer azonban a győzteseket is segíti, mert a bejutott jelölteknek a győzelemhez már nem szükséges szavazatait is hozzászámolják az ő pártjuk országos listájához. Ha ez így nem világos, görgess lejjebb, reggel tettünk közzé erről egy videót, amiben példával magyarázzák el, hogyan is működik a rendszer. Amúgy másfél óra múlva urnazárás.

17:12

Tömött sorok, de nem nálunk

Az országos sajtó több budapesti szavazókör esetén is arról számol be, hogy órákig kell várakoznia az átjelentkező szavazóknak. Szeged és Debrecen esetében is tömött sorokról írnak. Orosházán ilyen gond nincs. Az átjelentkezők száma 151, ők a Vörösmarty iskolában adhatják le voksokat, dr. Miszlai Judit, a választási irodavezető helyettesének tájékoztatása szerint a szavazóknak nem kell várakozniuk, nincs sor.

Átjelentkezéssel azok szavazhatnak, akik a választás napján nem tartózkodnak az állandó lakóhelyükön, és a megadott határidőig kérték a lehetőséget.

16:55

A mozgóurnás szavazás lehetőségével többen éltek a városban, zömében az idősek otthonaiban élők kérték, hogy egészségi állapotuk miatt így voksolhassanak.

Bende István, az Ezüst Fenyő idősek otthonának lakója szavaz (Fotó: Rajki Judit)
Bende István, az Ezüst Fenyő idősek otthonának lakója szavaz (klikk a képre) Fotó: Rajki Judit

16:31

A végegyházi jelölt Orosházán várakozik

Erős eredményben bízik Orosházán és a választókerületben is az LMP országgyűlési képviselő-jelöltje. Nagy Gábort arról is kérdeztük, milyen részvételi arányra számít?

16:16

Orosházán a részvételi arány az országos alatt van

A legfrissebb, 15 órai adatok alapján a választásra jogosultak 45,02 %-a ment el szavazni országos szinten. A Békés megyei 4-es számú választókerületben eddig 34 ezer 466 voksoló ikszelt, ami 44,36 %-os részvételi arányt jelent. Pusztaottlaka még mindig az első a választókerületben, itt a jogosultak 61,04%-a voksolt. A választókerület központjában, Orosházán a szavazók 41,33%-a jelent meg az urnáknál. 13 órakor még a 13-as választókörzetben, a Könd utcai óvodában voltak a legtöbben voksolni. Azóta az 1-es körzet, a Vörösmarty iskola megfordította az állást: 54,37% mellett 460-an jelentek meg, míg a Könd utcai óvodában 52,23% a részvételi arány. Orosházához kötődik egyébként a legkevesebb szavazó is a Békés megyei 4-es választókerületben, a 34-es választókörzetben, a Felsősóstói tanyáknál csak 52-en ikszeltek, a szavazók 33,99%-a jelent meg. Hasonlóan kevesen voltak egyébként Békéssámson egyik választókörzetében is, itt 34,02% az arány.

15:55 

A 3-as szavazókörben egy választópolgár sérelmezte, hogy nemzetiségi listára nem tudja leadni a szavazatát. A gond csak az, hogy a választópolgár az országgyűlési választásra nem kérte a nemzetiségi választópolgárként történő névjegyzékbe vételét. Erről tájékoztatták – közölte a Választási Iroda.

15:28

Rosszul lett az elnök

A szavazás rendjét megzavaró dolog nem történt Orosházán, de az egyik szavazókörben néhány választópolgár hangoskodott, őket rendre kellett utasítani. Egy másik szavazókörben pedig rosszul lett a bizottsági elnök, behívtak egy póttagot – tudtuk meg dr. Miszlai Judittól, a választási irodavezető általános helyettesétől.

15:19

Zaklatnak telefonálnak a pártok

A rendszerváltás óta eddig minden országgyűlési választást kampánycsend előzött meg, idén ez megváltozott, úgyhogy a választókat nem is hagyják békén a pártok – a választás napján is nyomulhatnak az aktivisták. Olvasóink visszajelzései, és saját tapasztalataink alapján megerősíthetjük, élnek is a lehetőségekkel. Mesterházy és Szél Bernadett nevében már szerkesztőségünket is hívták, tegnap pedig a fideszes kampánycsapat keresett minket telefonon. Tudatjuk, hogy mi már voltunk szavazni, hiszen hajnal óta dolgozunk, és még soká lesz vége a napnak…

14:59

Meg kell semmisíteni a pártnyilvántartásokat

Legkésőbb ma 16 óráig meg kell semmisíteniük az országgyűlési választáson induló pártoknak és jelölteknek a szavazóköri névjegyzékben szereplő választópolgárok választási irodától kapott adatait – írja az MTI. A választási eljárásról szóló törvény lehetővé teszi az országgyűlési választásra nyilvántartásba vett jelölteknek, hogy a kampány céljaira a szavazóköri névjegyzékben szereplő választópolgárok nevét és lakcímét igényeljék az illetékes választási irodától, a listát állító pártok ugyanezeket az adatokat a Nemzeti Választási Irodától kaphatták meg. Az információkat kizárólag közvetlen politikai kampány céljára lehetett felhasználni, másolásuk, harmadik személynek történő átadásuk tilos, ma pedig meg kell semmisíteni.

14:55

A Fidesz-KDNP egyéni jelöltjét is, Simonka Györgyöt is megkérdeztük, hogy milyen eredményt vár a mai naptól és milyen részvételi arányra számít.

14:30

A Fidesz-KDNP jelöltje, Simonka György is leadta szavazatát, még kora hajnalban, Pusztaottlakán. A Dél-békési kistelepülésen a megyei átlaghoz képest is magas a szavazati arány.

Simonka György, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselő-jelöltje feleségével együtt leadja szavazatát Pusztaottlakán. (Fotó: Gábriel János)
Simonka György, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselő-jelöltje feleségével együtt leadja szavazatát Pusztaottlakán. (Fotó: Gábriel János)

14:21

Határon túliak is szavaznak

A határon túli magyarok egy, a városházán kihelyezett urnába is leadhatják szavazatukat. Így tett kora délután az aradi származású Botos Adalbert is.

Botos Adalbert Aradról jött át szavazni (Fotó: Rajki Judit)
Botos Adalbert Aradról jött át szavazni (klikk a képre) Fotó: Rajki Judit

– Több mint egy éve igényeltem meg az állampolgárságot, amit két hónappal ezelőtt kaptam meg – mondta el érdeklődésünkre. – Nagy öröm számomra, hogy így már jogilag is magyar vagyok, érzésem szerint ez így igazságos. Nem a szavazás miatt kértem az állampolgárságot, de ha már ezzel együtt az is járt, hogy szavazhatok, akkor kötelességemnek éreztem, hogy éljek is ezen jogommal – tette hozzá Botos Adalbert.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazhatnak, amennyiben kérték felvételüket a névjegyzékbe. Az a választópolgár, aki nem adta fel postán csütörtökig a levélszavazatát, az még ma, a szavazás ideje alatt leadhatja azt a külképviseleteken, illetve az egyéni választókerületi székhelyek választási irodájában.

14:03

A Könd utcai beelőzte az Uzsokit

Békés megye 4-es körzetében a szavazók 33,74%-a már döntött és ikszelt, a legtöbben Pusztaottlakán jelentek meg az urnák előtt: 54,55% a részvételi arány. Orosházán 11 órakor még az Uzsoki óvodai szavazókörhöz tartozók voltak a legaktívabbak, de 13 órára a 13-as választókör, a Könd utcai óvoda vette át a vezetést, itt szavaztak a legtöbben, 284-en, a részvételi arány 43,76%.

Palotás Rajmund a délelőtti órákban adta le szavazatát a Töhötöm utcai szavazókörben (Fotó: Melega Krisztián)
Palotás Rajmund a délelőtti órákban adta le szavazatát a Töhötöm utcai szavazókörben
(klikk a képre) Fotó: Melega Krisztián

A Töhötöm utcai szavazókörben Palotás Rajmundon már nem múlik semmi, ő már ikszelt. Ebben a szavazókörben a 13 órási adatok szerint 249-en szavaztak, ez 38,13 %-os arány. Az 1-es körzetben, vagyis a Vörösmarty iskolában 361-en jelentek meg, ez 42,67%-ot jelent.

13:52

A 13 órási adatok szerint Békés megyében a 4-es számú választókerületben a megjelentek aránya 33,74 %. Ez valamivel az országos átlag alatt van, ugyanis országos viszonylatban a szavazásra jogosultak 34,33%-a szavazott eddig. Kardoskúton 265-en vettek részt eddig az országgyűlési választásban, ez 35,43 %-os arány.

Fosztó Sándor is voksolt a kardoskúti polgármesteriben kialakított szavazókörben (Fotó: Rajki Judit)
Fosztó Sándor is voksolt a kardoskúti polgármesteriben kialakított szavazókörben (klikk a képre) Fotó: Rajki Judit

13:40

Hogy ne legyen patthelyzet

Az egyfordulós rendszerben a 106 egyéni országgyűlési mandátum valamelyikét az a jelölt nyeri el, akire a legtöbben voksoltak. Megyénk 4-es számú választókörzetében 20 jelölt verseng a képviselői helyért. Részvételi küszöb nincs, vagyis a választás mindenképpen érvényes, ehhez kell elmennie szavazni a választók legalább felének. Csak akkor nem lesz eredményes egy szavazás, ha teljes szavazategyenlőség van két jelölt között, de ebben az esetben később egy időközi választáson döntenek.

A parlament 199 fős lesz, és azért nem kerek 200, mert egy 199 fős parlamentben még véletlenül sem lehet azonos számú mandátuma a kormánynak és az ellenzéknek. Így nem alakulhat ki patthelyzet a választások után.

13:01

Jár egy második esély

Ha úgy érzed, hogy valami nem világos, akkor kérj segítséget a szavazatszámláló bizottság tagjaitól, nem fognak nemet mondani. Ha ugyanis elrontod a szavazólapot, akkor egyszer még kérhetsz  másikat, de ha másodszorra is hibázik, nincs új lap, nincs új esély. És akkor hiába mentél el szavazni. A rontott lapot egyébként le kell adni a szavazatszámláló bizottságnak, ami hivatalosan „bevonja”, és egy külön erre a célra szolgáló borítékba teszi.

12:53

Vasárnap délelőtt szavaztak a pénteken bemutatott első választóink, Fanni, Bernadett és Tamás. Az újdonság varázsának hatása alatt gyorsan megkérdeztük őket.

12:48

Ha nem tudod igazolni személyazonosságodat és lakcímedet vagy személyi azonosítódat (személyi szám), nem szerepelsz a szavazóköri névjegyzékben, vagy megtagadod annak aláírását, akkor a szavazatszámláló bizottságoknak vissza kell utasítaniuk, vagyis nem adhatod le a szavazatodat. Az aláírásodra azért van szükség, mert ezzel igazolod, hogy átvetted a szavazólapot. Ha kérdésed van, fordulj a szavazatszámláló bizottság elnökéhez.

12:16

A Kormányváltók Szövetségének jelöltjét, Varga Zoltánt is mikrofonvégre kaptuk és kifaggattuk, milyen eredményeket vár.

12:13

Az Uzsoki oviban szavaztak eddig a legtöbben

A Nemzeti Választási Iroda kétóránként közöl részvételi adatokat a választásról. A településenkénti szűrésből kiderül, Orosházán 11 óráig a legtöbben a 24-es szavazókörben adták le voksukat, az Uzsoki óvodában 295-en voksoltak, az összesen 987 szavazásra jogosult 29.89 %-a. Második helyen a 25-ös szavazókör áll (Képessy utca, egykori főiskola), itt 274-en szavaztak (924 fő az összlétszám, azaz 29.65 % az arány). Az első a harmadik: az egyes szavazókör a Vörösmarty iskolában van, itt 242-en éltek szavazati jogukkal 11 óráig, ami a 846 fős összlétszámot nézve 28.61 %-os részvételt ad.

Kardoskúton egy szavazókör van, a 748 szavazati joggal rendelkező közül a 11 órási adatok szerint 212 ment el eddig szavazni, ez 23,05%-os részvételi arány. Csanádapácán 2183-an szavazhatnak két szavazókörben, 11 óráig 510-en adták le voksukat. A tótkomlósiak közül 4948 fő szólhat bele a választás alakulásába, 9 szavazókör van, ötben 20% feletti a részvételi arány, négyben pedig 30% feletti a részvételi arány.

12.02

A képviselő-jelölt, ha szavaz

Varga Zoltán, a baloldali Kormányváltók szövetségének képviselőjelöltje 11 órakor adta le szavazatát az Uzsoki utcai szavazókörben. Itt is nyugodtan zajlik a voksolás, és folyamatosan érkeznek a választók.

Varga Zoltán, a Kormányváltók Szövetségének jelöltje az Uzsoki utcai óvodában szavazott (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Varga Zoltán, a Kormányváltók Szövetségének jelöltje az Uzsoki utcai óvodában szavazott (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina

11.52

Az országos átlag felett Orosháza

A Nemzeti Választási Iroda közzétette a 11 órai részvételi adatokat. Eszerint Orosházán a választásra jogosultak 24,93 százaléka adta le eddig voksát, összesen 6.085-en. A Békés megyei négyes számú választókerület adatai: 24,24 százalék, a 77.691 szavazásra jogosult közül 18.829-en járultak eddig az urnákhoz. Országosan a részvételi arány 23,23 százalék, az országban 10 ezer 386 szavazókör van, az adatok összegyűjtése 3/4 órát vesz igénybe.

11:40

Mozgóurnát április 4-ig a lakóhelyük szerinti helyi választási irodánál igényelhettek mindazok, akik mozgásukban egészségi állapot, fogyatékosság, illetve fogva tartás miatt gátolva vannak. Ezt követően már csak a szavazás napján 15 óráig kérhető az urna a szavazatszámláló bizottságtól. A legtöbb orosházi idősek otthonába menni fog a nap folyamán a mozgóurnát szállító jármű, a gádorosi idősek otthonában már volt, ott 13-an adták szavazatukat, de otthonukba is kértek idős gádorosiak urnát.

A gádorosi Bíró József egy mozgóurnába adja le szavazatát saját otthonában (Fotó: Rosta Tibor)
A gádorosi T. Kovács János egy mozgóurnába adja le szavazatát az idősek otthonában (Fotó: Rosta Tibor)

11:12

Pénteken kitettünk egy videót, amiben három gimis fiatalt faggattunk a választásokról. A srácok ma délelőtt életükben először mentek szavazni, meglestük, mennyire izgulnak és meg is mutatjuk majd nektek. Aki még nem látta, hogy mit gondolnak a választásról, nézzék meg most…

10:51

Forgattunk a városban, közben tudtuk meg, hogy a 9 órási adatok szerint 51-en adták le szavazatukat a 7-es számú szavazókörben – tudtuk meg Kis-Horváth Orsolyától, a Bajcsy oviban található szavazókör elnökétől.
– Ez elég magasnak számnak számít, és azóta is folyamatosan érkeznek. A szavazókörben rendkívüli esemény nem történt, minden rendben zajlik – tette hozzá.

10:38

Jámbor Nándor tippel

Megkérdeztük a Jobbikos képviselő-jelöltet, hogy milyen eredményt vár és hogy szerinte mekkora lesz a szavazási kedv a körzetben.

10:28

A Jobbik képviselő-jelöltje, Jámbor Nándor délelőtt fél 10-kor adta le szavazatát a Töhötöm utcán. A szavazókörben azt tapasztaltuk, hogy folyamatosan érkeznek az emberek. Itt is nyugodtan, rendben zajlik a szavazás.

Jámbor Nándor délelőtt szavazott (Fotó: Melega Krisztián)
Jámbor Nándor tett két ikszet, majd bedobta (klikk a képre (Fotó: Melega Krisztián

10:18

Óvoda, suli, vagy nyugdíjasház?

A korábban kiküldött értesítőben találod azt a pontos címet, ahol leadhatod a szavazatod este hét óráig. Ha nem találod az értesítőt, a lakcím alapján rá tudsz keresni a www.valasztas.hu oldalon, ide kattintva. Voksolni a személyazonosság, valamint a lakcím vagy személyi szám igazolása után lehet.

09:45

„A vb elégedett az eddigi részvételi aránnyal, az 1.sz.választókörben 70-nél többen voltak, rendkívüli esemény nem történt” – írta nemrégiben twitterén Tótkomlósról kolléganőnk, Varga Dia. Úgy tűnik, ott is minden rendben.

10:13

Az országos átlag közelében vagyunk

9,07 százalék – a megjelentek aránya Orosházán reggel 9 óráig a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint. A 24.412 választópolgárból 2.214-en adták le voksukat eddig. Békés megye 4-es számú választókerületében ez az arány 10,01 százalék.

Országosan a választásra jogosultak 9,5 százaléka, összesen több mint 762 ezer ember szavazott 9-ig. A Nemzeti Választási Iroda kétóránként közöl összesítést a részvételi arányokról.

09:22

Használhatod a saját tollad!

Facebook-felvetés kora reggel: hogy is van ez? – a kérdés arra vonatkozott, kötelező-e azt a tollat használni a voksoláskor, ami a szavazóhelyiségben található. A válasz: a választópolgár akár a fülkében elhelyezett hivatalos, akár a saját tollát használhatja.

Ahogy korábban is megírtuk, országszerte 175 ezer tollat szállítottak ki a szavazókörökbe, ezeket főként a szavazatszámláló bizottságok tagjai kapják meg (ők csak ezt használhatják), de jut a szavazófülkékbe is. A tollak rögzítéséhez 55 kilométer nemzeti színű zsinórt osztottak szét.

08:52

Reggel 7 óráig az országban a szavazásra jogosultak 1,64 százaléka adta le szavazatát. Békés megyében 1,65 százalék 4.891 szavazó voksolt eddig – írja az MTI.

A mi, 4-es számú választókerületünkben a választásra jogosult 77691 személyből eddig 1239-en szavaztak, ami 1.59 %-os arány.

07:22

Gádoroson is rendben megy a szavazás, kora reggel már sokan adták le voksukat.

Az első szavazó ellenőrzi, hogy üres-e az urna (Fotó: Rosta Tibor)
Az első szavazó ellenőrzi, hogy üres-e az urna (klikk a képre) Fotó: Rosta Tibor

06:44

Befutott a jelentés, hogy a mi választókerületünk (azaz a Békés megye 4-es) összes településén, minden szavazókörben rendben elindult a választás. Hurrá!

06:34

Nem tudod, hogy pontosan hova kell menned szavazni? Itt van ez a link, a Nemzeti Választási Iroda oldalán, itt minden fontos infót megtalálsz.

06:27

EZ pedig a pártlista szavazólapja. Összesen 18 párt került fel rá, közülük választhatod ki, melyik tetszik neked. Csak egyre lehet érvényesen voksolni! Amúgy összesen 170 tonna(!) papírra nyomtatták ki az összes szavazólapot, erről itt írtunk.

Ez pedig az országos lista, klikkelj a nagyobb méretért
Ez pedig az országos lista, klikkelj a nagyobb méretért

06:23

Egy kis segítség a szavazáshoz. Két nagy papírt kaptok majd, az egyiken a képviselőre a másikon a pártra lehet szavazni. Orosházán 20 egyéni jelölt közül választhattok. A Szabad Választók Pártja jelöltje az utolsó pillanatban, a szavazólapok kinyomtatása után visszalépett, így a neve szerepel ugyan a lapokon, de a szavazatszámláló bizottságok lehúzzák majd, rá nem lehet voksolni.

Az egyéni jelöltekre ilyen lapon kell majd ikszelni (klikk nagyobbért)
Az egyéni jelöltekre ilyen lapon kell majd ikszelni (klikk nagyobbért)

06:17

A körzetben is mindenhol rendben megkezdődött a választás, mondta el érdeklődésünkre dr. Durayné dr. Nikolics Nikoletta, a helyi választási, valamint az országgyűlési egyéni választókerületi iroda vezetője.

06:06

Reggel hat órakor megkezdődött a voksolás az ország 10 386 szavazókörében az országgyűlési képviselő-választáson, este hét óráig valamivel több mint 8 millió választópolgárt várnak az urnákhoz. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) napközben hat alkalommal ad tájékoztatást a részvételről: 7, 9, 11, 13, 15 és 17:30 órakor, ezeket mi is közreadjuk majd.

Várhatóan vasárnap 23 óra körül már 90 százalék feletti lesz az adatok feldolgozottsága – írja az MTI.

06:00

És akkor felgördült a függöny. Mostantól lehet menni szavazni…

05:53

Nem lehet mindenhol kiabálni

Nézzünk kezdésnek néhány alapinfót. Mennyi lesz a képviselők száma, hogyan hasznosulnak a töredékszavazatok – mindent elmagyaráznak egy rövid videóban. Mi pedig mellétesszük, hogy kiabálni vasárnap nem mindenhol lehet.

A választási törvény módosulásával számos újdonsággal szembesülnek a választópolgárok. Ilyen például, hogy egy forduló van, szavazhatnak a külhoni állampolgárok, és csaknem felére csökken a képviselők száma: 386 helyett 199-en lesznek.

Április 6-án vasárnap 6 és 19 óra között tudtok szavazni, ezen a napon dől el minden – vagy másnap, a szavazatok összeszámolását ugyanis lassítani fogja a sok jelölt és sok lista, így nehéz megbecsülni, mikor lesz olyan eredmény, amelyből látszik a parlament összetétele. A választókerületek száma 176-ról 106-ra csökkent, de ez a szavazóköröket nem igazán érintette, Orosházán egy újdonság van: a Vízmű épületében nem lesz szavazókör, helyette a Táncsics gimnáziumban kettő.

Nézd meg a választással kapcsolatos főbb tudnivalókat.

Ami újdonság még, hogy a kampánycsendet eltörölték, vagyis akár még április 6-án is győzködhetnek a pártok, de ezt kizárólag a szavazókörnek helyet adó épület bejáratától számított 150 méteren kívül tehetik meg, a zónán kívül a hangerőre kell figyelni, nem hallatszódhat be a kampányolás a tiltott területre, és nem is látszódhat be. Nem kampánycsendsértés, ha a jelöltet vagy pártot népszerűsítő plakáttal ellátott jármű a szavazás napján keresztülhalad a 150 méteres körzeten, de az már igen, ha ott várakozik, vagy rendszeresen megy át rajta.

05:50

Pontosan 10 perc múlva kinyitnak a szavazóhelyiségek, és elkezdődik az első 2014-es választás. Az idén a május végi európai parlamenti választás mellett októberben egy helyhatósági választás is vár ránk, úgyhogy biztos szórakoztat megtalál még minket a politika idén.

Ha a választással kapcsolatban érdekes dolgot fotózol, kamerázol, vagy érdekes dolgot látsz, tapasztalsz, jelezd nekünk az info@oroscafe.hu mail címre. 

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.