- hirdetés -

Biztossá vált: Orosháza megszabadult adósságaitól. Az erről szóló, Orbán Viktor aláírásával hitelesített bizonyossági levelet Simonka György országgyűlési képviselő adta át Zalai Mihály ügyvezető alpolgármesternek.

A dokumentum igazolja, hogy 3,8 milliárd forint adósság törlesztését vállalta át a Kormány Orosházától.
– Csak a kitartó és szorgalmas munkának van eredménye, és ez igaz a város pénzügyi stabilitásának megteremtésére is – mondta az országgyűlési képviselő az átadás alkalmával. Emlékeztetett rá, hogy Dancsó Józseffel közösen rendszeresen tárgyalásokat folytattak a különböző tárcákkal az orosházi pályázatok, források érdekében. Megemlítette, hogy a dél-békési térség összefogásával erőteljesebb érdekérvényesítést tudtak elérni. Ahogy korábban beszámoltunk róla, Dancsó Józseffel írásban fordultak a Belügyminisztériumhoz a város teljes adósságkonszolidációját indítványozva.

Németh Béla korábbi polgármestert arról kérdeztük, hogyan halmozódott fel a város adóssága.
– A szocialista kormányok a feladatokat leosztották az önkormányzatokra, közben elvonták a forrásokat, a működést is hitelből kellett finanszírozzuk. Az uniós fejlesztések önkormányzati önrészét szintén hitelekből, illetve kötvénykibocsátásból kellett előteremtsük. Nem tehettünk mást, a fejlesztés létfontosságú volt – fogalmazott Német Béla.

Zalai Mihály átveszi a bizonyosságlevelet Simonka Györgytől (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Zalai Mihály átveszi a bizonyosságlevelet Simonka Györgytől (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Elekes Lajos alpolgármester arra emlékeztetett, hogy az adósságátvállalással az évente fizetendő kamatterhektől és az idei törlesztő részlettől is megszabadult a város, ez több száz millió forintot jelent a költségvetés számára.
– Emellett az is fontos tényező, hogy az elmúlt években megvalósult fejlesztések, a főtér, a szennyvíz-beruházás, a bölcsőde, így nem kerültek a városnak egyetlen forintjába sem – mondta az alpolgármester. – Ugyanilyen jelentőségű, hogy a kormány évente több alkalommal több száz millió forint plusztámogatással segítette Orosházát. E nélkül nem jutott volna annyi pénz a sportra, a civilekre. Így meg tudtuk valósítani a játszóterek felújítását, és biztonsággal működtetjük az óvodáinkat – fogalmazott.

– Egy rendkívüli pluszpénzről nem szabad megfeledkeznünk – tette hozzá Dávid Zoltán, a pénzügyi bizottság elnöke. – Simonka György hatékony lobbijának köszönhetően olyan állami segítség érkezett, ami lehetővé tette, hogy az orosháziaknak nem kell kommunális adót fizetniük – emlékeztetett a képviselő.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.