- hirdetés -

Mégis lehet választási plakátokat ragasztani a villanyoszlopokra – így döntött a Kúria. Ám ez Orosházán évek óta nem gyakorlat, és Zalai Mihály alpolgármester azt kéri a pártoktól, ne is legyen.

Az elmúlt napokban egy berettyóújfalui példa kapcsán volt téma, lehet-e választási plakátokat a villanyoszlopokra ragasztani, vagy sem. Az Alkotmánybíróság szerint nem, a Kúria szerint igen. A legfőbb bírói fórum arra jutott, hogy a villanyoszlopokon elhelyezett plakát kampánytevékenység, a véleménynyilvánítás egyik megnyilvánulási formája, a választási törvény vonatkozik rá.

Orosházán a közterületek használatáról szóló rendelet tiltja a választási plakátok elhelyezését az áramszolgáltató tulajdonában lévő kandelábereken – erről még 2005-ben határozott (politikai meggyőződéstől függetlenül) a testület. Az elmúlt években közmegegyezés volt a pártok között abban, hogy rendezett módon, egyenlő arányban helyeznek ki plakátokat, a hirdetési felületeket egyenlő arányban biztosította az önkormányzat a mostani kampány kezdetén is. Ennek ellenére a napokban a városban több párt ragasztott a belváros lámpaoszlopokra.

– Arra kérek minden jelöltet, hogy bár a törvény jelenleg nem tiltja a plakátok elhelyezését villanyoszlopokon, mégis tartózkodjanak ettől, mutassanak önmérsékletet, kérem ezt jó ízlésükre és lokálpatriotizmusukra apellálva – mondta el Zalai Mihály alpolgármester. – Egyetlen párt sem jelezte, hogy a meglévő felületeket kevésnek ítéli. Ebben az évben még két választás előtt állunk (európai parlamenti és helyhatósági – a szerk.), remélem, nem ismétlődik meg az eset. Ha szükséges, további ideiglenes plakátelhelyezési lehetőséget is biztosít majd az orosházi önkormányzat – emelte ki az alpolgármester. Zalai egyébként kezdeményezni fogja egy etikai kódex elfogadását is a választásokon indulók között – ahogyan fogalmazott – Orosháza rendezett városképének megóvása érdekében.

A választási törvény szerint a pártok a szavazást követő 30 napon belül kötelesek eltávolítani a plakátokat, azaz május elején sem a villanyoszlopokon, sem az egyéb hirdető felületeken nem lehetnek kint a plakátok.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.