- hirdetés -

A nyugdíjas pedagógusok Skypeon énekeltek finnül és magyarul finn barátaiknak. De az irodalom volt a fő téma.

A Nyugdíjas Pedagógusok Orosházi Egyesülete a testvérvárosi kapcsolatok ápolását kiemelten kezeli. Olvasókörük sorozatban foglalkozik Finnországgal, egykori testvérvárosunkban, Kuusankoskiban élő ismerőseikkel az internet segítségével tartják a kapcsolatot.

Legutóbbi rendezvényükön, a városi könyvtárban már második alkalommal Finnország, a finn irodalom és költészet volt a téma. A jelenlévők közül többen is jártak már a csodás „ezer tó” országában, így a személyes élményeiket is megoszthatták a közönséggel – áll az egyesülettől kapott beszámolóban, amelyet Szilasi Horváth Tibor elnöktől kaptunk.

Rendhagyó volt a mostani alkalom, hiszen Interneten, Skype segítségével bekapcsolódhatott a beszélgetésbe a Kuusankoski testvérvárosunkban (Kouvulában) élő, magyarul remekül beszélő Sirkka Uusipaikka, a finn-magyar baráti társaság vezetője is, akinek az olvasókörösök meglepetésként a „Madárka, madárka” című magyar népdalt magyar és finn nyelven is elénekelték.

Az olvasókörben szó volt Finnország földrajzáról, történelméről, művészetéről, természeti szépségeiről, azonban a fő téma az irodalom, a költészet volt. Elhangzottak versek a finnek legnagyobb költőjétől Johan Ludvig Runebergtől, akivel kapcsolatban orosházi vonatkozás is szóba került, hiszen Győry Vilmos evangélikus lelkészünk is fordított Runeberg költeményeket. Finnországról szóló játékos vetélkedő, képekkel illusztrált úti élménybeszámolók tették még hangulatosabbá a közös délutánt.

Április 9-én többek között Jean Sibelius svéd nemzetiségű finn zeneszerző életével, munkásságával ismerkedhetnek meg mindazok, akik elmennek az olvasókörbe.

Az idei évre egyik kiemelkedő programjuk lesz, amikor a nagykárolyi kastélyban kiállítással és könyvvel mutatkoznak be. Sonkolyos Márta alkotásait és Dávid László verseit, mint orosházi értéket, a helyi Kaffka Margit Művelődési Társasággal közös szervezés révén tárják a művészetkedvelő közönség elé. Az orosháziak egy kirándulás keretében vesznek majd részt az eseményen, emellett meglátogatják a környék nevezetességeit is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.