- hirdetés -

A 82 éves fafaragó minden fában, gyökérben meglát valamit, amit aztán otthon ki is farag. Virágok, lovak, emberek, harcosok és tevék – egyre megy.

– A természet alkotja, én csak kiigazítom – vallja Berkó Sándor, akinek Fába zárt életek című kiállítását láthatták az érdeklődők a múlt héten a szentetornyai közösségi házban. A tárlaton a legkülönbözőbb méretű és témájú alkotásait mutatta be, egzotikus tájat, állatokat, balerinát, törzsi harcost, hétköznapi emberalakokat. Kedvenc témája nincs, azonban az elmúlt egy évben annyi virágot készített, hogy egy önálló kiállításra is elegendőek lennének.

Berkó Sándor több száz kisebb-nagyobb szobrot készített már (Fotó: Varju Mihály)
Berkó Sándor több száz kisebb-nagyobb szobrot készített már (Fotó: Varju Mihály)

A 82 éves Rákóczitelepen élő férfi sosem tanulta a szakmát, a fafaragás mégis gyerekkora óta végigkíséri életét. Elmondása szerint a természet alkotja a műveket, neki csak annyi a dolga, hogy meglássa őket, és tökéletessé formálja. Mindegyik munkájának története van, az összes alkotásáról el tudja mondani, hogy milyen fajta fából készítette, és hol bukkant rá a különleges alakú fára.

– Úgy gondolom, hogy sokaknak szerzek örömet a kiállítások alkalmával, a vendégkönyvbe nagyon szépeket szoktak írni. Örülök annak is, amikor kritikákat fogalmaznak meg a munkáimról, hiszen ezek által lehet fejlődni – avatott be Berkó Sándor.

A szobrokon felül használati tárgyakat is készít a fafaragó, aki mindegyik darabhoz ragaszkodik, soha egyet sem adott el belőlük, pedig már több száz alkotást készített.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.