- hirdetés -

Dr. Dani Győző háziorvos, két orvos fia és bíró lánya munkásságával, családi történeteivel ismerkedett meg a közönség az Alma a fájától rendezvényen.

Teltházas közönség jelenlétében mesélt életéről a fél évszázada Orosházán gyógyító dr. Dani Győző és családja, akik a  múlt péntek esti Alma a fájától című rendezvény főszereplői voltak. A jelenlévők az orvos család eddig ismeretlen oldalával találkozhattak, és megtudhatták, mi áll elhivatottságuk hátterében.

A rendezvény már negyedik alkalommal töltötte meg a művelődési ház Bubik termét, azonban a korábbiaktól eltérően egy vendégszék is helyet kapott az asztalnál, hogy néhány perc erejéig meglepetésvendégek kapcsolódjanak be a beszélgetésbe.

 Dr. Dani Győző és családja története bontakozott ki az esten (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Dr. Dani Győző és családja története bontakozott ki az esten (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Az est fája dr. Dani Győző háziorvos volt. Pályaválasztásában, sőt egész életében meghatározó szerepet játszott az édesapja, dr. Dani Lajos, aki a szakmát Szent-Györgyi Albert szárnyai alatt sajátította el. Vele kezdődött az orvosok sora az egyébként földműves család történetében. Két fia, Győző és Vilmos, valamint az unokaöccse, Gyimesi András is az orvosi pályát választotta. Dr. Dani Vilmos Budapesten praktizál, Puskás Ferencet is gyógyította. Dr. Gyimesi András pedig a békéscsabai Dr. Réthy Pál Kórház belgyógyászatának osztályvezető főorvosa, és néhány éve a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét is megkapta, amely az egyik legrangosabb elismerés.

Dr. Dani Lajosról, Nagybánhegyes legendás háziorvosáról a település polgármestere, Jancsó Ottó is megemlékezett a vendégszékben ülve, valamint egy minitárlatot tekinthettek meg a jelenlévők, amely Dani Lajos orvosi eszközeit mutatta be.

Főszereplőnk, dr. Dani Győző friss diplomásként 1966-ban az akkor épült új orosházi kórházban helyezkedett el. Az új intézmény körüli bonyodalmak olykor megnehezítették az életét, az is előfordult, hogy az egyik üres kórteremben töltötte az éjszakát. Háziorvosként 1972 óta gyógyítja a 2. körzet betegeit, amelyhez jelenleg mintegy kétezer orosházi tartozik. Az est házigazdája, Deák György a főszereplő gyermekeit születési sorrendben hívta a beszélgetőasztalhoz. Elsőként dr. Dani Dóra bírót ismerhettük meg, aki a Szarvasi Városi Bíróságon dolgozik, büntető és szabálysértési ügyekkel foglalkozik. Majd érkezett ifjabb dr. Dani Győző a gyulai Pándy Kálmán Megyei Kórház kardiológusa. Harmadikként dr. Dani Gergely érkezett az asztalhoz, aki az elmúlt két évben édesapja mellett volt rezidens, jelenleg háziorvos szakorvos jelölt. A legifjabb almák, Dani doktor öt unokája, négy fiú és egy lány is részt vett az esten.

A család tagjai egyöntetűen azt vallják, hogy az orvosnak egyfajta példát is kell mutatni, életmóddal kapcsolatos tanácsaikat saját életvitelükkel igazolják. Az egész család életében fontos szerepet játszik a sport, melynek szeretetére dr. Dani Győzőnek majdnem az esküvője is ráment, hiszen a jeles napon, 1972. augusztus 31-én javában zajlott a Müncheni Olimpia, és megállás nélkül hallgatták a közvetítést.

A családi asztalnál gyakran téma az orvosi hivatás, ennek azonban a bíróként dolgozó Dóra is hasznát vette, amikor a tárgyalóteremben az egyik fél rosszul lett, és Dóra bizony életet mentett a szülői házban szerzett tudásának köszönhetően, amikor felismerte az infarktus tüneteit.

Az est folyamán számos családi történtet ismerhetett meg a közönség. A vendégszékbe utolsóként érkező B. Papp László szakújságíró egy rövid időre átvette Deák Györgytől a moderátor szerepet, és egy minifórummá alakult a beszélgetés, középpontba helyezve az orvos-beteg kapcsolatot.

Az előadáshoz több hozzászóló levél is érkezett, amelyekből néhányat meg is ismerhettünk. A hála és köszönet mellett az a javaslat is elhangzott, hogy díszpolgári kitüntetést kapjon a fél évszázada Orosházán gyógyító háziorvos, és írt olyan betege, aki Az év praxisa a Kárpát-medence díjra is jelölte.

Végezetül a hagyományokhoz híven gazdára talált néhány ajándék: a nőnapra való tekintettel két darab két főre szóló belépőt sorsoltak ki a nőnapi operettgálára.

A következő Alma a fájától előadást április 25-én rendezik, akkor Pusztainé Szabó Margit címzetes iskolaigazgatóval és gyermekeivel ismerkedhet meg a közönség.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.