- hirdetés -

Mishka Bogaty Luczó Mihályként született Orosházán. Budapest után New Yorkban futott be gazdag életpályát. Dolgozott Karády Katalinnal, Robert de Niroval. Nem mindennapi történettel tért be hozzánk egy rokon, íme, közreadjuk.

Legnagyobb hangverseny-sikerét Karády Katalinnal aratta. Főszerepek sorát játszotta. Első angol nyelvű filmrendezésében az akkor még teljesen ismeretlen Robert de Niro játszott. Orosházán született, Budapest után New Yorkban futott be gazdag életpályát színészként, énekesként, rendezőként, és Orosházán, szülei sírjába kerülnek hamvai. 

Robert de Niroval az I had a dream egy jelenetében, amit Bogaty rendezett (1967)
Robert de Niroval az I had a dream egy jelenetében, amit Bogaty rendezett (1967)

Mishka Bogaty Luczó Mihályként látta meg a napvilágot 1926-ban, ő volt a harmadik Mihály a családban. Kisgyermek, amikor a gazdasági válság miatt családja a fővárosba költözött. Szülei ragaszkodtak hozzá, hogy valami rendes mesterséget kitanuljon. Tanítóképzőt végez, majd Rózsahegyi Kálmán budai színiiskolájában, 19 évesen pedig a Vígszínházban találjuk, Bogáthy Mihály néven. Rövid ideig a Zeneakadémián is tanul énekelni. 1956-ban disszidál, New Yorkban telepedik le, hamar bekerül az ottani magyar színházi életbe. A Petőfi Színpad előadásaiban nemcsak drámában játszott, operettben énekelt, jellemszínészként bizonyított, de már az első évtized végére rendezett.

Halálos tavasz, Vidám kísértet Bársony Rózsival, Szörényi Évával, Krencsey Mariannal. Legnagyobb sikerét az 1968-ban Dél-Amerikából New Yorkba áttelepült Karády Katalinnal közösen adott koncertjeivel aratta. Lehár, Kálmán Imre, Molnár Ferenc figuráinak életre keltése mellett a forgatókönyvírásban is sikeres lett. Hamar megtanult angolul, amerikai színpadokon és filmekben játszott főszerepeket olyan hollywood-i sztárokkal, mint Hermione Gingold, vagy James Caan. Első angol nyelvű rendezésében a későbbi világsztár, Robert de Niro a főszereplő, de Mishka Bogaty színpadi rendezéseit is számon tartották.

Merészen ívelő amerikai karrierjét rohamosan romló látása akadályozza meg, visszatér a magyar színpadokra, egyre ritkábban lép fel, végül csak nagyon ritkán, jótékony célú koncerten egy-egy énekszámmal. Később szemműtéte valamit javít látásán, de félbetört karrierje nem építhető fel újra. Egy japán nagyvállalattól adminisztrátorként ment nyugdíjba.

Mishka Bogaty Karády Katalinnal
Mishka Bogaty Karády Katalinnal és édesanyjával New York-ban, 1974-ben

Ebben az időszakban gyakran járt haza, egészségét is megviselte, hogy szüleitől örökölt lakásáért kellett pereskednie. Egyre fáradtabb, gyöngébb lett, 2013 augusztusában szíve feladta a szolgálatot. Hamvait szülei sírjában helyezik örök nyugalomra március 22-én 13 órakor az Alvégi temetőben.

Fényes karrierje ellenére szerény embernek ismerték. Feleséget, gyermeket nem hagyott maga után. Testvére nincs, de nagy a rokonság, ahol okos, tehetséges gyerekek születtek, de a színészet iránt egyik sem érdeklődött. Neki a színpad volt az élete, fantasztikus energia volt benne, ahogy a rokonok mesélik. Az elmúlt években a család gyűjtötte az adatokat ahhoz, hogy könyvet írjanak róla. Várjuk a megjelenést!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.