- hirdetés -

Életmentő praktikák, pánikkezelési módszerek és az önkéntesség fontossága is terítékre került szombaton. A Dél-Békés Mentőcsoport road-showjának keretében a Polgári Védelem Napjáról is megemlékeztek.

A Békés megyei katasztrófavédelem, annak orosházi kirendeltsége, valamint a Dél-Békés Mentőcsoport munkatársaival, és rengeteg civil érdeklődővel telt meg a koncertterem a Petőfi Művelődési Központban március 1-jén. A Dél-Békés Mentőcsoport bemutató turnéjának, és önkéntestoborzó road-showjának orosházi állomásán kiemelt hangsúlyt kaptak a civilek, és munkájuk katasztrófahelyzetekben. Nem véletlenül, hiszen ezen a napon volt a Polgári Védelem Világnapja is.

– Magyarországon 1992 óta létezik a Polgári Védelem Napja, melynek alapja manapság a katasztrófavédelem integráns része. Békés megyében több mint 6000 fő áll polgárvédelmi szolgálatban, arra törekszünk itt Orosházán is, hogy ez ne kötelezettség legyen az állampolgárok részéről, hanem önkéntes tevékenység, amit elkötelezettségből végeznek – mondta el Tóth Tibor, mérnök tűzoltóezredes, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője.

Önkéntes segítőket toboroztak az orosházi rendezvényen Fotó: Kecskeméti Krisztina
Önkéntes segítőket toboroztak az orosházi rendezvényen (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina

Dr. Endrődi István tűzoltóezredes, a Magyar Polgári Védelmi Szövetség országos elnöke kiemelte: rendkívül jó a Békés megyei polgárvédelmi, és önkéntes szervek együttműködése.

– A tapasztalatok azt mutatják, hogy az önkéntesek a riasztási időt mindig tartják, rendkívül felkészültek, fegyelmezettek, és segítőkészek. Az állampolgári visszajelzések alapján mindenki elégedett velük és büszke rájuk, s példaként állítjuk a Békés megyei önkéntes csapatok tevékenységét a többi megye elé – fogalmazott a tűzoltóezredes.

A polgárvédelmi nap keretében elismerésben részesült a Dél-Békés Mentőcsoport egészségügyi, logisztikai és szervezési egysége, és egy minitárlatot is megnézhetett a közönség: a kiállítás keretében a szervezők nem csak azt mutatták meg, hogy milyen eszközökkel dolgoztak az elmúlt évtizedekben a polgári védelmisek, hanem azt is, hogy a mi minden áll a rendelkezésükre manapság. 

A Dél-Békés Mentőcsoport bemutatója keretében életmentő praktikákkal, pánikkezelési módszerekkel ismerkedhetett meg a közönség. Növényi Norbert, a mentőcsoport szóvivői posztját betöltő olimpikon is előadást tartott, stábunknak pedig elárulta, hogyan válhat bárki egyszerűen életmentővé.
– A road-show keretében, és azt követően is vannak különböző tanfolyamok, amelyeken bárki megtanulhatja, hogyan lehet sebet ellátni, vérzést elállítani, egy ájult embert hogyan lehet biztonságosan elhelyezni úgy, hogy a légzése stabil legyen. Nem a hivatásosok feladatait akarjuk átvenni, hanem olyan civileket igyekszünk képezni, akik segítséget tudnak nyújtani a bajban, a profik kiérkezéséig – fogalmazott a szóvivő.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.