- hirdetés -

Orosházán tavaly ősszel indult a 80 év felettieket célzó Segítő Kezek Program. Jelenleg 137 ember mindennapjait könnyíti a május 31-ig tartó program. 

Városunk tavaly szeptemberben csatlakozott a Segítő Kezek Programhoz. Orosházán az Egységes Szociális Központ munkatársai vesznek részt a kezdeményezésben, melynek keretében változatlanul 29 főt foglalkoztatnak. Korábban elhangzott, több mint 700 helyi kérte a szolgáltatást, jelenleg 137 idős emberhez jutnak el a gondozók.

– A legtöbben a társalgást és a beszélgetést igénylik, ez azt is mutatja, hogy az idős emberek többsége egyedül és magányosan él. A kimozdulásra kevés alkalmuk van, és jó, ha kicsit elmegy hozzájuk valaki beszélgetni – mondta el Vaszkán Erzsébet, a szociális központ vezetője.

(Fotó: Rajki Judit)
Ujfalussy István a kezdetektől részt vesz a programban (Fotó: Rajki Judit)

Ujfalussy István festőművész is túl van már a nyolcvanon, elindulása óta tagja a programnak. Mint mondja, nagyon örül a lehetőségnek, hiszen így hétről hétre lelki támaszra lelhet.
– Az embernek ilyen korban már segítségre van szüksége. Bevásárolni magam is szívesen járok, sokat számít, hogy beszélgetnek velem, és segítenek a számítógép használatban – meséli a festőművész.

Az elektronikus levelezést, és a közösségi oldalak használatát is megtanulta Dutka Lászlóné Tünde segítségével, aki hetente látogatja. Tünde és István a készülő festményekről is szívesen cserélnek eszmét.

Tünde, mint a Segítő Kezek Program időslátogatója egyébként hét ellátotthoz jár.  Amint azt elmondta: van, akihez háromszor egy héten, több órán keresztül is eljut. Az igények változók – a beszélgetéstől a közös bevásárláson át akad olyan, akivel sétálni szoktak.

Sokat igényelt szolgáltatás egyébként a takarítás, a gyógyszerkiváltás, és az egyéb napi teendők ellátása. Vaszkán Erzsébet ESZK vezető azt is elmondta: amennyiben lehetőség nyílik a május 31-ig tartó program folytatására, mindenképpen tovább viszik azt, mert nagy igény mutatkozik rá az ellátotti körben.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.