- hirdetés -

A Városházi Galériába költöztek Orosháza épületei közül azok (fotói), amelyeket egy név összeköt. Egy családnév: Novák. Az apa, István, 2009 és 2013 között, haláláig volt a város főépítésze, a fiú, Péter a nyomdokain halad ugyanabban a pozícióban.

Úgy vélem, hétköznapjainkban a megérdemeltnél kevesebb figyelmet kapnak az épületek, mint szellemi alkotások, mint a tervezők világlátásának őrzői. Pedig épített környezetünk minősége azoktól a szakemberektől függ, akik a kor vagy a belső igény hangját követve álmodják meg azt.

Az emlékkiállítás talán erre is felhívja a figyelmet, fedezzük fel magunknak azt, ami naponta előttünk kínálja a látni valót! A megnyitón Zalai Mihály alpolgármester úgy fogalmazott, a városban az 1990-es évek óta létesült, Novák Építésziroda által tervezett épületeket az orosháziak elfogadják, szeretik. Ezekkel Novák István gyógyította Orosháza arculatán ejtett sebeket, mint ahogy a három tízemeletes tájidegen tömegét, a vele szemben épült lakótömb, és a posta épületei, amelyek példaértékűen illeszkednek az alföldi város szerkezetébe.

Fotó: Kecskeméti Krisztina
A Városi Képtár épülete Novák Péter egyik első munkája,a édesapjával közös tervezés (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Az egykori Bille-ház helyén épült Városi Képtár Novák Péter első munkáinak egyike, amelyet édesapjával közösen terveztek, csakúgy, mint a mai Wesley iskolaépület bővítése, felújítása.

– Számomra nagyon kedves Orosháza városa az édesapámmal közös munkáink, illetve eredményes főépítészi tevékenysége miatt, és remélem, hogy folytatni tudom az általa elindított városszépítést – mondja Novák Péter. – Főépítészként az a célom, hogy tegyek az épített környezetünk jobb minőségéért, hiszem, hogy az építészeti kultúra közügy, és hogy a szép és humánus környezet önmagában is fontos ember- és gazdaságépítő tényező.

No, de mi az, ami a mai korszellemet jellemzi ezen a területen?

– Épített és táji örökségünk fokozott védelme, a zöldterületek növelése, a tömegközlekedés, a kerékpáros utak támogatása, tehát a város élhetőbbé tétele. Ezzel párhuzamosan viszont a gazdálkodó szervezetek, cégek esetében, a pályázati támogatások minél jobb kihasználásának támogatása, a településszabályzási eszközök segítségével.

Van-e Orosházán kedvenc épülete ?

– Nagyon örülök az új főtér megvalósulásának, ami Török Péter és Kovács Sándor tervei alapján édesapám közreműködésével jött létre. Nagyon szépnek, és folytatandónak tartom a térfal egyik oldalát képező, a teret ölelő műemlék épületsor felújítását.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.