- hirdetés -

Száz szék sem bizonyult elegendőnek a pénteki könyvbemutatón, többen állva hallgatták meg, hogyan is kötődik egy német író a Kutasi pusztához, és miért választják a német turisták Párizs helyett a magyar pusztát.

Hatalmas érdeklődés fogadta Hugo Hartung regényét, amely a Hódmezővásárhely-Kutasi pusztát világszerte ismertté tette. Ez a könyv ihlette Berta János Hugo Hartung nyomában című művét, mellyel szintén megismerkedhetett a közönség február 14-én a városi könyvtárban.

Csizmadia Sándor, a Ravasz Tanya tulajdonosa néhány éve német vendégeket fogadott, akik mindenáron a Kutasi pusztát szerették volna látni, de nem találták a helységnevet a térképen. Mint később kiderült, ez a mai Székkutasnak felel meg, a németek pedig Hartung regénye miatt szerették volna látni a könyvből már jól ismert pusztát.

Több mint 100-an Hartung nyomában a könyvtárban (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Több mint százan Hartung nyomában, Tóth Imre lelkész érdekes adalékokkal szolgált (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Hugo Hartung német író Sokat gondolok Piroskára (Ich denke oft an Piroschka) című regénye 1954-ben jelent meg, számos nyelvre lefordították, és több millió példányban kelt el világszerte. A szerző 1922-ben, 18 éves korában töltött néhány hetet a magyar tájon. Az itt szerzett ismeretségeiről, tapasztalatairól, még orosházi élményeiről is beszámol könyvében. Itt talált rá a plátói szerelem, Erzsébet a regényben már Piroskaként szerepel. A könyv hatalmas siker lett, rádiójáték, film készült belőle, azóta is évente több alkalommal műsorra tűzi a német tévécsatorna, pedig a filmet a magyar kormány tiltása miatt nem az eredeti helyszínen, hanem Horgos hasonló környékén forgatták. A főszerepet eredetileg Bridget Bardot játszotta volna, végül Liselotte Pulver alakította Piroskát.

A film nálunk teljesen ismeretlen, a könyvet is csak a nyolcvanas években fordították magyarra, de különösebben nem lett közismert (az író emlékét ma már ápolja Székkutas). Tóth Imre viszont nem csak a regényt, de annak egész hátterét is ismeri. Református lelkészként Székkutason szolgált több mint 20 éven keresztül, és alaposan megismerkedett a település történetével. Így találkozott Hartung művével is, amelynek eredetét később kutatni kezdte. A (ma már egri) lelkésztől kapta meg a választ Csizmadia Sándor is: Piroska története miatt akarják látni német vendégei a Kutasi pusztát.

A történet és a regény háttere a Ravasz Tanya tulajdonosát is nagyon megragadta, ezért szervezte a mű megjelenésének 60. évfordulója alkalmából a pénteki dupla könyvbemutatót. Itt jön a képbe az est másik főszereplője Berta János, aki több évtizede él már Németországban. Német felesége ragaszkodott ahhoz, hogy megismerje az igazi Magyarországot, ezalatt pedig a Kutasi pusztát értette, amit imádott regényében olvasott. Végül franciaországi nyaralásukat lefújták a kutasi kirándulásért, így esett meg, hogy Párizs felett győzött a puszta. Életük legszebb és legemlékezetesebb utazása volt, erről írt Hugo Hartung nyomában című könyvében Berta János. Írásához stílszerűen a Kutasi puszta környékén keresett kiadót, Károlyi Fülöp Bélához jutott el a kézirat, neki köszönhetően 2012 karácsonyán megjelent a könyv.

A bemutatón bő két órán át jártunk Piroska nyomában, a dedikálásra szánt kötetek viszont percek alatt elfogytak. A városi könyvtár polcain mindkét kötet megtalálható.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.