- hirdetés -

Gyopárosfürdő már készül az Utazás kiállításra, a városvezetés pedig arra, hogy gyógyhellyé nyilváníttassa a fürdőt, ez ugyanis erősítené a város gyógyturizmusban betöltött szerepét.

A fővárosi Utazás kiállításon, hazánk legnagyobb, 30 ország 500 kiállítóját felvonultató turisztikai seregszemléjén február 27. és március 2. között Békés megye standját is megnézhetik az érdeklődők.

A stand egyik felében Gyopárosfürdő népszerűsíti majd szolgáltatásait, és a környékbeli szállásokat, míg a másik oldalon Gyula mutatkozik be. Dedák Angéla, a Jövő építők TDM vezetője szerint a két település útja az együttműködés kell legyen. A turisztikai szakembertől megtudtuk, Gyopárosfürdő pultjainál orosházi ízeket, csíramálét, orosházi kolbászt, libatepertőt kóstolhatnák majd az érdeklődők. A rendezvénynaptár mellett a 7000 példányban készülő szálláskatalógus is hírét viszi majd a helyi kínálatnak, nem csak a fővárosi kiállításon, hanem valamennyi turisztikai rendezvényen, belföldön és a megcélzott szerb, román piacokon egyaránt.

A fürdő a magasból, gyógyhely lehet
A fürdő a magasból, gyógyhely lehet (archív fotó)

A városmarketing irodát tavaly március óta igazgató Dedák Angéla az imázsépítést tűzte ki az egyik legfőbb feladatnak. Vallja, az Utazás kiállításon ott van mindenki, aki számít.
– Gyopárosfürdő pedig számít, büszkék lehetünk rá, sokan kedvelik, ez a visszajelzésekből, és a vendégéjszakák jelentős emelkedéséből is kitűnik – mondta.

2013-as pontos orosházi adatok még nincsenek, de az itt töltött vendégéjszakák száma jóval 40 ezer felett van, a turisták által befizetett adó (IFA) pedig 2013-ban 6 millió forinttal volt több, mint 2012-ben. A KSH országos adatai szerint egyébként 2013-ban összesen 8,83 millió vendég 22,8 millió éjszakát töltött a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma 5,3, az eltöltött éjszakáké 4,6 százalékkal haladta meg a 2012. évit. A külföldi vendégek száma 0,5 %-al nőtt – kevesebb a német és osztrák vendég, de több a cseh és az orosz.

Gyógyhely lehet

Gyógyhellyé nyilváníttatná a fürdőt a városvezetés. Országosan csak 18 ilyen hely van, szigorú feltételeknek kell ugyanis megfelelni. Gyopároson kiváló a víz, ami 15 éve a gyógyvízzé minősítést is megkapta, de ez még nem elég.
– Mérik a zajszennyezést, ellenőrzik a levegőt, a növényzet meglétét, fontos az ismertség, a városimázs, és az is, hogy megfelelő mennyiségű, minőségű szállóhely legyen. A feladat tehát nem egyszerű, a folyamat hosszadalmas, de rendkívül fontos a város gyógyturizmusban betöltött szerepének erősítése érdekében – emelte ki Zalai Mihály alpolgármester.

A gyógyhellyé nyilvánítás költségeire 12 millió forintot állított be a költségvetésben a képviselő-testület. Jelentősége a 2014–2020-as uniós ciklus egészségturisztikai pályázatainál mutatkozik meg: nagyobb mértékben, adott esetben pedig kizárólag gyógyhelyek pályázhatnak az egészségturizmus fejlesztését elősegítő forrásokra.

Zalai Mihály szerint az uniós ciklus lehetőségei alapján Orosháza 2014 őszén felálló új testületének egyik legfőbb feladata az lesz, hogy segítse a gyopárosfürdői szolgáltatások fejlesztését, beleértve az egészségügyi szolgáltatásokat, a tó rehabilitációját, környékének rendezését is. A gyógyhellyé minősítés ebben segíthet, amellett, hogy komoly presztízst jelent az egész település számára, és maga után vonja a turizmus fellendülését is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.