- hirdetés -

Elsősegélynyújtás alapfokú kurzust tartottak szombaton a pacsirta utcai Pártok Házában. A Dél-Békés Mentőcsoport projektjének orosházi állomásán mintegy negyvenen tanulhatták meg ingyenesen, hogyan segíthetnek bajba jutott embereken.

Az önkéntesség jellemezte a napot, mind előadói, mind szervezői, mind résztvevői oldalról, a mentőcsoport éppen ennek a szellemiségnek az erősítéséért jött létre, és végzi tevékenységét. A toborzás orosházi állomása március 1-jén lesz a művelődési központban, ahová mindenkit várnak, aki nyitott az ilyen munkára.

A békés hétköznapok értelmetlen haláleseteinek számát kívánják a legalacsonyabban tartani, ezért dolgozik sok-sok egyenruhás már hónapok óta: tűzoltók, mentősök, sürgősségi ellátásban dolgozó egészségügyiek. Elméleti és gyakorlati ismereteket szerezhettek a résztvevők a sérülések fajtájáról, mérgezésekről, égésekről és azok ellátásának mikéntjéről.

Béni Attila, a mentőcsoport parancsnoka a hétköznapokban a mezőkovácsházi tűzoltók parancsnoka.
– Soha nem elég azoknak a száma, akiknek ezt a hasznos tudást át tudjuk adni. A mentőcsoport lakosságfelkészítő sorozata keretében, szezonhoz igazítva tartunk majd kurzusokat, például a kánikula veszélyeiről, fűtési szezonban a szénmonoxid-mérgezés témájában.

Patakiné Márkus Ágnes aneszteziológus asszisztens a Magyar Újraélesztési Társaság tagja, hivatalos oktató szintén rendszeresen vesz részt a mentőcsoport egészségügyi kontingensének munkájában, alapszintű újraélesztést tanítja a civil érdeklődőknek. Úgy véli, akár egy ilyen egynapos kurzus is ad olyan ismereteket, amelyek révén emberéletet tudunk megmenteni.

A mentőcsoport tagjai oktatták, a civilek pedig kipróbálták az elsősegélynyújtást (Fotó: Dancsó József)
A mentőcsoport tagjai oktatták, a civilek pedig kipróbálták az elsősegélynyújtást (Fotó: Dancsó József)

Varga Ágnes a kórház sürgősségi osztályának főnővére, az egészségügyi egység vezetője válogatta össze azokat a szakembereket, akik szemlélete illik ehhez a projekthez.

Növényi Norbert olimpiai bajnok birkózó a stressz kezelés témában tart előadásokat. Arra hívja fel a figyelmet, hogy ha rosszul reagálunk ezekben a vészhelyzetekben, akár magunkat is veszélybe sodorhatjuk.

– Nincs annál jobb érzés, minthogy egy emberi életet meg tudtunk menteni. Személyesen volt benne részem, amikor egy 30 fős társaságban rajtam kívül más nem tudta, mit kell tenni – mesélte Simonka György országgyűlési képviselő, a mentőcsoport tagja. – Egy ilyen tanfolyamért több tízezer forintot is kell fizetni, a mentőcsoport céljául tűzte ki, hogy mindent megtesz azért, anyagi akadálya ne legyen a tudás átadásának.

A Dél-Békés Mentőcsoport a hivatásos erők mellett, azok alárendeltségében dolgozik katasztrófa sújtotta területeken, vagy olyan esetekben, amikor segítségre van szükség például eltűnt személy felkutatásánál, magasból mentés esetén. A nemzeti minősítést októberben szerezték meg.

Tótkomlós, Mezőkovácsháza és Orosháza után Medgyesegyházán tartanak hasonló egészségügyi kurzust, február 22-én.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.