- hirdetés -

Január 1-jétől napi 227 forint, havi 6 810 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetni azoknak, akik sem biztosítottként, sem egyéb módon nem jogosultak természetbeni egészségügyi szolgáltatásra.

Az egészségügyi szolgáltatási járulékot mindig az adott hónapot követő hónap 12. napjáig – idén először február 12-ig – kell teljesíteni csekken, átutalással vagy bankkártyás befizetéssel a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) ügyfélszolgálatain.

Szintén ugyanilyen összegű egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie a nyugdíjas egyéni és társas vállalkozónak. Amennyiben azonban heti 36 órát elérő munkaviszonnyal is rendelkezik, mentesül a fizetés alól.

A szociálisan rászorultaknak – akiknek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg 2014-ben a havi 34 200 forintot (egyedülálló esetén a 42 750 forintot) és a család vagyonnal sem rendelkezik – nem kell megfizetni a járulékot. A szociális rászorultságot a lakóhely szerint illetékes járási hivatal állapítja meg, melyről hatósági bizonyítványt állít ki.

Amennyiben valaki korábban bejelentkezett egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére, a hatósági bizonyítvány bemutatásával kijelentkezhet a fizetési kötelezettség alól a NAV ügyfélszolgálatain.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.