- hirdetés -

Levertség, izomfájdalom, láz – egyre többen keresik fel az orvost a felsorolt tünetekkel az utóbbi napokban Orosházán. Az influenzaszerű megbetegedések száma ugrásszerűen növekszik.

Küszöbön a járvány, de még most sem késő beadatni a védőoltást. Dr. Szemenyei Gabriella háziorvos körzetében az influenza elleni védőoltást eddig 140-en vették fel, általában idősek és idült betegek éltek a lehetőséggel, akiknek egyébként is ingyenesen jár az oltóanyag.

Oltással vagy a nélkül?
Oltással vagy a nélkül?

– Jelenleg nő az influenzás betegek száma, főleg iskoláskorú, közösségbe járó gyerekek, és aktív korú dolgozók jelentkeznek. A tünetek: magas láz, végtagfájdalom, köhögés, torokfájás, illetve hasi panaszok. Bő folyadék, lázcsillapítás, ágynyugalom javasolt, és ne menjenek a betegek közösségbe! Időseknél, súlyos alapbetegség mellett, ha nem volt oltva, akkor mód van antiviralis – vírusellenes szer adására is –, erre még a körzetemben idén nem volt szükség – tájékoztatott dr. Szemenyei Gabriella.

Elsősorban légúti betegségekkel, köhögéssel keresik fel a szülők gyermekeikkel dr. Csányi Ágnes gyermekorvost is. Az utóbbi héten még nem volt számottevő a megbetegedések száma, hétfőn viszont már egyre többen jelentkeztek a doktornőnél, és a hét folyamán ez a szám várhatóan emelkedni fog.

Az Orosházi Népegészségügyi Intézet területén 2013. 40. hetétől 2014. 20. hetéig influenza figyelőszolgálat működik, melynek célja az influenzaszerű megbetegedések trendjének monitorozása 8 településen. A figyelőszolgálatban az illetékességi területen praktizáló háziorvosok és házi-gyermekorvosok 20%-a (8 háziorvos; 5 felnőtt háziorvos, 1 vegyes praxisú háziorvos és 2 házi-gyermekorvos) vesz részt. Így a jelentésekben a gyermek és felnőtt populáció arányosan jelenik meg. Heti rendszerességgel jelentik az adott héten orvoshoz fordulók számát korcsoportonként.

Influenzaszerű megbetegedésről beszélünk, ha a felsorolt tünetek közül valamelyik hirtelen megjelenése tapasztalható: hőemelkedés vagy lázas állapot, rossz közérzet, fejfájás, izomfájdalom, valamint az alábbi három légzőszervi tünet legalább egyike: köhögés, torokfájás, légszomj. 

A kijelölt praxisokban idén a 4. hétig összesen 6688-an fordultak orvoshoz, melyből az influenzaszerű megbetegedések száma 38 volt. Megállapítható, hogy leggyakrabban a 15-24, 25-34, 35-59 és 60 év feletti korcsoport érintett. – Intézetünk a 2013-2014. évi influenza szezonra 7800 adag térítésmentes FLUVAL AB trivalens oltóanyagot és 20 adag térítésmentes 3 év alattiak részére adható FLUARIX oltóanyagot kapott. Ingyenes oltásra meghatározott egészségügyi kockázati csoportba tartozó betegek és a 60 év felettiek kockázati besorolás nélkül jogosultak. A háziorvosi körzetekből beérkezett jelentés szerint a kijuttatott oltóanyagok 60%-át már felhasználták. Még most sem késő a védőoltást beadatni. Azok számára, akik nem részesülhetnek térítésmentes oltásban, gyógyszertárban vényre beszerezhető az influenza elleni oltóanyag. Az influenza elleni széleskörű védekezés érdekében fontos, hogy minél többen felvegyék a védőoltást – emelte ki dr. Kelemen Éva járási tisztifőorvos.

Pusztai Zsófia, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodavezetője sajtótájékoztatón elmondta: Magyarországon az influenzaszezon még nem indult el, január harmadik hetében 10 500-an fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz. Ha ez a szám eléri a 15 ezret, akkor beszélhetünk influenzajárványról. Bejelentette, az influenzás megbetegedések terjedésének megelőzése érdekében népegészségügyi kampány indult közlekedési vállalatok, önkormányzatok és oktatási intézmények részvételével.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.