- hirdetés -

Ha újrakezdhetné, akkor sem választana másik szakmát, mondja Győri András cipészmester. 46 éve forog élete a lábbelik körül, a családi üzlet a város szívében 1988 óta működik.

Saját bevallása szerint szerencsésen választott munkát, hiszen fiatal korában betegség miatt csak könnyű fizikai munkát végezhetett. Családi hatásra döntött a cipészet mellett: nagynénje férje indította el a pályán, aki később mestere lett.

– 1975-ben már az orosházi ÁFÉSZ bőrboltját vezettem. Néhány évvel később kisiparos lettem, és papucsokat, cipőket, csizmákat készítettem – mondja  Győri Andrást cipészmester. A gazdasági helyzet változása miatt végül váltásra kényszerült, így a nyolcvanas évek végén fokozatosan átállt az új termékek készítéséről a cipőjavításra. Ma már szinte mindent megjavít, ami bőrből készül a lábbelik mellett: táskákat, kabátokat, különböző bőrdíszműveket. Kiegészítő képzésben az ortopéd-cipőkészítést is kitanulta a mester.

Győri András cipészmester (Fotó: Rajki Judit)
Győri András  az utolsó mesterleveles cipész Orosházán (Fotó: Rajki Judit)

András feleségére, Győriné Adamcsik Júliára mindenben számíthat, mint mondja, igazi oldalbordája – nem csak az életben, de az üzletben is társak. 1988 óta van boltjuk a Meszes kisközben.

A mesterség a családban marad, két leány közül a kisebbik a pedagóguspályát választotta, míg az idősebbik kitanulta a cipőkészítő mesterséget. Ha a szülők nyugdíjba vonulnak, ő lesz az, aki átveszi a vállalkozást. Munka szerencsére mindig akad, annak ellenére, hogy a cipész szakma kihalófélben van, még ma is sokan bízzák lábbelijük javítását szakemberre.

– Nem véletlenül van otthon, a kapunkon több szög, akad, aki oda szokta felakasztani a javításra váró cipőjét, névvel, telefonszámmal – meséli mosolyogva a mester. – Idősek, fiatalok egyaránt javíttatnak, van, amikor a gyerek hozza anyát, apát, anya pedig hozza az ő szüleit.

Konkurencia azonban már nem igazán akad, a mesterleveles szakemberek közül ő az utolsó Orosházán. András a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara felkérésére néhány éve diákokat is vizsgáztat, mára azonban csak kevesen választják ezt a szakmát. A cipész 46 éve dolgozik a szakmában, mint mondja, ha újrakezdhetné, akkor sem választana más hivatást.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.