- hirdetés -

Összehangolni az igényeket és a képzéseket: ez volt a cégek és a szakemberek január 15-ei egyeztetésének összegzése. A tehetséges fiataloknak ösztöndíjat is alapítanának. 

Orosháza több üzleti szereplője, és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Mérnöki Karának munkatársai gyűltek össze szerda délután a városházán azért, hogy a mérnökképzés jövőjéről, és a felmerülő igényekről egyeztessenek.

Felvezetőjében dr. Dancsó József polgármester elmondta, ez egy fontos kérdés a városban, hiszen Orosháza Békés megye legiparosodottabb települése.
– Nem kellőképpen megoldott a város szakemberekkel történő ellátása. Éppen ezért igyekszünk külső partnerekkel felvenni a kapcsolatot, ebben lehet szövetségesünk a Szegedi Tudományegyetem – fogalmazott a polgármester.

Prof. dr. Keszthelyi Szabó Gábor ismertette a lehetőségeket (Fotó: Rajki Judit)
Prof. dr. Keszthelyi Szabó Gábor ismertette a lehetőségeket (Fotó: Rajki Judit)

Prof. dr. h. c. Keszthelyi Szabó Gábor az SZTE Mérnöki Karának intézetvezetője elmondta, szeretnék, ha a náluk végzett hallgatók orosházi cégeknél tudnának elhelyezkedni gyakornoki pozícióban, vagy akár szakdolgozati témát is adhatnak. Így a diákok tapasztalathoz, a cégek pedig szakemberekhez juthatnak.

Az egyetem munkatársainak előadása után a fórum keretében javaslatokat is tehettek a megjelentek, emellett annak lehetősége is felmerült, hogy a tehetséges helyi hallgatók számára a Mérnöki Kar és a város közös ösztöndíjat alapítana.
– Keressük azt az orosházi, vagy Orosháza környéki hallgatónkat, akinek kiemelkedő a teljesítménye, hiszen a várossal közösen egy ösztöndíjat alapíthatnánk. A cél az lenne, hogy az anyavárosában vállaljon munkát később a diák, és az itteni humán tőkét gyarapítsa – mondta el az intézetvezető.

Az előadás és a fórum összegzéseként elhangzott, az egyetemeknek szüksége van támogatásra az ipari szférából, hiszen így fejlődhet mindkét terület. A munkaerőpiaci igények egyelőre nincsenek összhangban a képzésekkel, hosszú távú cél lehet ezek szinkronizálása.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.