- hirdetés -

Megyejáró körútja során, szerdán az Orosházi járásba érkezett a Békés Vármegyei Munkahelyek Biztonságáért Munkacsoport szakmai fóruma. A munkacsoport dr. Takács Árpád főispán kezdeményezésére alakult 2018-ban. A prevenció: a munkahelyi balesetek megelőzése és a foglalkozási megbetegedések csökkentése a legfontosabb cél – hangzott el a rendezvényen.

A statisztikák szerint a munkabelesetek 96 százalékáért a szabálytalan emberi magatartás a felelős, és csak 4 százalék vezethető vissza a környezeti hatásokra. Éppen e megfontolástól vezérelve, a megelőzés fontossága miatt hívta életre a Békés Vármegyei Kormányhivatal a Békés Vármegyei Munkahelyek Biztonságáért Munkacsoportot.

A Dobókői György vezette munkacsoport legfontosabb feladata a munkavállalói, munkáltatói jogtudatosság erősítése, a munkahelyek jogbiztonságának növelése, valamint a munkabiztonsági prevenció előtérbe helyezése és ez által a balesetek és a foglalkozási megbetegedések megelőzése, csökkentése, összességében a Békés vármegyei munkahelyek biztonságosabbá tétele. A rendezvényre a járásban működő egyéni vállalkozókat, mikro-, kis- és közepes vállalkozások képviselőit hívta meg a kormányhivatal.

A munkacsoport első lépésben a Békés vármegyei munkahelyek biztonsága elnevezéssel egy 74 oldalas tanulmányt készített, ebben tulajdonképpen feltérképezték Békés vármegye munkabiztonsági helyzetét. Ezt a kkv-szektor, de a kezdő vállalkozások számára is hasznos munkabiztonsági, munkavédelmi „kisokos” összeállítása követte. A harmadik lépésben kodifikációs javaslataikat fogalmazták meg. A munkacsoport egy roadshow keretében a vármegye valamennyi járásába ellátogat, hogy helybe vigye a járás vállalkozóinak a legfontosabb, leghasznosabb információkat, aktualitásokat.

A bizottságban tevékenykedő szakemberek a munkavédelem és munkaegészségügy, a sérülékeny munkavállalói csoportok munkajogi védelme, a környezetvédelem, az információbiztonság témakörében tartottak előadásokat, de az i-partner honlap nyújtotta lehetőségeket is ismertették.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.