- hirdetés -

A hagyományos rendezvényeken felül tavaly fennállásuk 50. évfordulóját ünnepelték az orosházi festők, kiállításokkal és kiadvánnyal.

Az orosházi festők életében kiemelt eseménye volt a tavalyi évnek megalakulásuk 50. évfordulója. Több módon is igyekeztek méltón megünnepelni fél évszázados fennállásukat. Egy kiadványt jelentettek meg, melyet hosszú kutatás után Koszorús Oszkár helytörténész írt. Az elmúlt ötven év legjelentősebb eseményeit és alkotóit mutatja be a kötet, az írást történelmi visszaemlékezések formálják kerek egésszé.

– Tekintettel az események sokaságára messze nem teljes a kiállítások felsorolása, de így is jóval meghaladtuk a tervezett 50 oldalas méretet. Úgy érzem, kiemelkedő egy ilyen kiadvány egyesületünk életében – fogalmazott F. Varga Mária az Orosházi Képzőművészeti Közhasznú Egyesület elnöke.

Az orosházi festők nylít napot is tartottak Zomba utcai műhelyükben (archív fotó: Losonczi Dávid)
Az orosházi festők nyílt napot is tartottak Zomba utcai műhelyükben (archív fotó: Losonczi Dávid)

Az évforduló alkalmából két jelentős kiállítást is rendeztek, július 20-án ANNO címen az elődök műveiből mutattak be néhány alkotást kiegészítve három, ma is aktív alkotóval, akik már a „hőskorban” is a csoport tagjai voltak. Ezt követte augusztus 17-én a Jelen című tárlat, amelyen az egyesület aktívan alkotó tagjai mutatták be munkáikat.

A jubileumi rendezvényeken felül még számos egyéni és csoportos kiállításon mutatták be a festők legújabb munkáikat. Az egyesület vállalta, hogy elhunyt művésztársaik emlékét megőrzik és ápolják, így tavaly Őze István halálának tizedik, és Tóth Bálint születésének hatvanadik évfordulója alkalmából emlékkiállításokat rendeztek a Városházi Galériában.

Az ősz folyamán alkotó napot szerveztek a Ravasz tanyán, valamint nyílt napot tartottak a műteremben a Magyar Festészet Napja alkalmából.

Az egyesület idei feladatai között kiemelten fontos, hogy továbbra is aktív szerepet vállaljanak Orosháza és a kistérség képzőművészeti életében, tárlatokat rendezzenek, és cserekiállításokat bonyolítsanak le. Szerveznek idén is alkotótáborokat, nyílt és családi napokat.

Az orosházi festőkről korábbi írásainkat ide kattintva olvashatjátok.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.