- hirdetés -

Orosháza rég elfeledett képeit gyűjti Neller Irene, a ma már közel 300 darabos gyűjteménye egy letűnt kort idéz, összekapcsolva a múltat és a jelent.

Egy időben úgy tűnt, lejár a képeslapok kora, de most mintha újra fénykorát élné – legalábbis a postai dolgozók erről meséltek nekünk. Egykor bevett formája volt ünnepekkor képeslapot küldeni a távoli családtagoknak. Értékes darabok a régi világ lapjai, abból a szempontból mindenképp, hogy tükrözi az adott kor ízlésvilágát, megmutatja darabkáit egy már letűnt kornak, és olyan épületeket, utcaképeket mutat meg, melyeket azóta már lebontottak, átalakítottak. Akkor pedig főleg igaz ez, ha szűkebb hazánk régi világa köszön vissza ránk a képeslapokról. Neller Irene jóvoltából egész csokor, a régi Orosházát megörökítő képeslapot nézhettek meg, az oroshaza-anno.hu oldalon, ide kattintva.

A gyűjtés a régi posta épületét ábrázoló orosházi képeslappal kezdődött, úgy hét éve, és gyűjti a lapokat azóta is. Irene Orosházán született, de már nem itt él, régen járt itthon, de a lapok gyűjtésével és közreadásával mégis szoros a kötődés szülővárosához. – Ami a régebbi lapokat illeti, a gyűjteményem közel 300 darabos. Talán ez nem tűnik soknak, mégis ha egy olyan kisvárosról beszélünk, mint Orosháza, talán ez nem is olyan kevés. Hét éve egy külföldi aukciós portálon megakadt a szemem a régi posta épületét ábrázoló orosházi képeslapon. Nosztalgia volt a javából, hiszen már jó pár éve távol élek szülővárosomtól. Persze ezek után már nem bízva a véletlenre, tudatosan kezdtem el keresni városunk rég elfeledett képeit – tudtuk meg a gyűjtőtől, aki számára a legkedvesebbek a századfordulós lapok, ezekből van a legkevesebb.

Képeslap 1938-ból az orosházi evangélikus templommal (forrás: oroshaza-anno)
Képeslap 1938-ból az orosházi evangélikus templommal (forrás: oroshaza-anno)

Ahogyan Neller Irene fogalmaz, ezek a lapok kapcsok múlt és jelen között. – Nézegetésük ma már valóságos időutazást jelent és egy fantasztikus felfedezést az ismeretlenbe – mondja Irene, aki karácsonyi ajándékot is küldött: az 1938-as képeslap egy havas utcarészlet az evangélikus templommal. Érdekessége, hogy a háttérben még polgári épületek láthatók, melyek lebontása után épült meg a Táncsics gimnázium 1953-ban.

A magyar képeslapkiadás 1896-ban kezdődött (addig főleg német és osztrák kiadók látták el hazánkat képeslapokkal), amikor a Magyar Posta 32 lapból álló millenniumi sorozatot jelentetett meg, főként budapesti és történelmi témákkal, néhány vidéki tájképpel. Innen datáljuk tehát a hazai képes levelezőlapok történetét, a képeslapok történetéről számos érdekességet olvashatsz az oroshaza-anno oldalon.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.