- hirdetés -

Orosházán is működik a Segítő kezek országos program, több mint 700 otthonában élő 80 év feletti idős kérte az ingyenes szolgáltatást.

Furák Péterné 85 éves, és noha a kedélye kiváló, már nehezen mozog. Néhány hete azonban új segítői vannak, akikkel sétálhat, akik segítenek mindenben, akikkel beszélgethet. Pannika néni boldogan mutatja családja fotóit, és büszkén meséli, már dédnagymama. De a család távol, így jól jön, hogy Judit és Tünde hetente kétszer is ellátogat hozzá. Az Egységes Szociális Központ 29 új munkatársa szeptember óta vesz részt a város 80 év feletti lakosságának látogatásában, a város ugyanis csatlakozott egy időseket segítő mintaprogramhoz. A Segítő kezek kezdeményezést Jeneiné dr. Rubovszky Csilla jegyzi, a miniszteri biztos szeptemberben járt Orosházán, hogy ismertesse az országos programot, amely a 80 év feletti idős emberek otthoni biztonságát szolgálja.

Judit és Tünde hetente kétszer látogatja Pannika nénit (Fotó: Rajki Judit)
Judit és Tünde hetente kétszer látogatja Pannika nénit (Fotó: Rajki Judit)

– Orosházán 1429 fő azoknak a 80 év felettieknek a száma, akik nincsenek benne az ellátó rendszerünkben. Kérdőíves módszerrel kérdeztük őket, igényelnék-e a szolgáltatást, és mire lenne szükségük. 754 töltötték ki a kérdőívet, és kevés kivételtől eltekintve jelezték, örömmel látják munkatársainkat. A legtöbben a társaságot hiányolják az életükből, és szívesen kimozdulnának otthonról, ha lenne kivel. Szeptember óta 29 közfoglalkoztatott vesz részt a felmérésben, a segítő rendszer kialakítása ezekben a hetekben zajlik. A karácsonyi ünnepek közeledtével fokozott figyelmet fordítunk ezekre az emberekre, és a két ünnep között is felkeressük igény szerint az időseket – tudtuk meg Vaszkán Erzsébettől, az Egységes Szociális Központ igazgatójától.

Az igazgatónő elmondta, a rendszeres beszélgetés mellett igény mutatkozik a manikűrre, és a fodrászra is – tervezik, hogy az alkalmazotti kört egy fodrász végzettségű kollégával bővítik. Az idősek többsége bevásárlásban, takarításban, ház körüli munkában is kér segítséget, de legyen szó akár takarításról, akár sakkozásról, vagy palacsintasütésről, a cél: fokozottabb figyelem irányuljon az otthonukban élő 80 év felettiekre, éljenek tanyán, vagy a belvárosban. A közfoglalkoztatottak mellett önkéntes segítők is csatlakoznak a későbbiekben a programhoz, ők is besegítenek majd az időslátogatók munkájába a teljesebb szolgáltatások érdekében.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.