- hirdetés -

A varrás, a gyermekruha készítés a szenvedélye.  Varrónő 40 éve , 20 éve pedig saját vállalkozást vezet Gábor Sándorné Éva. Munkáit külföldre is viszik, egyedi ötleteivel orosházi motívumok is fókuszba kerülnek.

1973-ban végzett varrónőként. 15 évig az orosházi ruhagyárban dolgozott, majd az élet úgy hozta, hogy eltávolodott szülővárosától.
– 1993 novemberében indult a változás, akkoriban épültek a Bercsényi utcában az üzletsorok, úgy döntöttünk, belevágunk a vállalkozásba. Kislánykorom óta az volt a vágyam, hogy gyerekeknek varrjak, hiszen nagyon szeretem a kicsiket – sorolta Gáborné Éva.

Mint mondja, nehézségek állandóan vannak, de inkább most a nehezebb, mint annak idején. A használt ruha, és a kínai üzletek nem tesznek jót a forgalomnak; a régi ruhagyárak is bezártak már, ezért nehezebb hozzájutni az anyagokhoz.

(Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Népi mintákkal egyedi darabokat készít Gáborné Éva (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Ezért vezette be Évike a ruhajavítást, így pótolja a hiányt. Innen származik másik ötlete: a gyerekruhákba a hagyományokat is belevitte. Mivel szeret kézimunkázni, gondolt egy merészet, és népi motívumokkal dobta fel az elkészült darabokat. Egyébként újszülöttektől a kamaszokig varr a varrónő gyerekruhákat, melyeket előszeretettel küldenek ki a vásárlók a külföldi rokonokhoz – különösen a népi mintával hímzett holmikat keresik.

Táskákat is készít, ehhez pedig a hagyományos motívumokon kívül orosházi mintákat használ előszeretettel. Sonkolyosné Margitka néni mind a gyűjtésben, mind az előrajzolásban segítségére van e téren. A könyvtári könyveket is szívesen bújja egy-egy szép minta kedvéért Évike, de mint mondja, más forrásból is tud meríteni: – Néha maguk a vásárlók vannak a segítségemre, ugyanis sokszor egyes minták csak a régiek fejében vannak meg, nincsenek papírra vetve – meséli a varrónő. Emellett egy-egy új öltéstechnika mindig akad, mellyel frissítheti egyébként is széles repertoárját, folyamatosan tanul.

Családi a vállalkozás, kezdetben a férje is az üzletben dolgozott, az árubeszerzéssel, és az eladással foglalkozott. Fiai jelenleg is sokat segítenek a bolttal, az egyikük például az üzlet webes felületét rendezi.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.