- hirdetés -

És gombostűre tűzött tücskök – többek között ezek az alkotások is láthatók Tóth Bálint emlékkiállításán.

Tóth Bálint születésének 60. évfordulója alkalmából nyílt emlékkiállítás december 5-én a Városházi Galériában. A tárlaton szürreális, és naturalista festmények és grafikák láthatók. Az orosházi művész 1999-ben hunyt el, 46 éves korában, ezzel csonka életművet hagyva maga után. A kiállítást F. Varga Mária, az Orosházi Képzőművészeti Közhasznú Egyesület elnöke nyitotta meg, beszédében megemlékezett elhunyt művésztársa nagyságáról, és néhány életrajzi adatot ismertetett a jelenlévőkkel.

(Fotó: Losonczi Dávid)
Vegyes technika, szürreális világ (Fotó: Losonczi Dávid)

Tóth Bálint a középiskola elvégzése után címfestő-dekoratőr szakmát választott, és úgy hozta a sors, hogy egy helyen dolgozott Feldmann Tiborral, aki szívesen felkarolta a kezdő képzőművészeket. Festeni és rajzolni 1972-ben kezdett az akkori fiatal orosházi festők csoportja által vezetett felnőtt stúdióban. Tóth Bálint tehetsége már akkor kiemelkedő volt. Jó érzékkel, biztos karakterfelismeréssel ábrázolt portréi előrevetítették későbbi egyéni stílusát. Eleinte grafikákat készített, később olajfestéssel próbálkozott, majd idővel a kettőt ötvözte, spray-val kiegészítve vegyes technikát alkalmazott. Sajátos világa néha szürreális, és nem idegenkedett a fantasytól sem, hiszen nagy sci-fi rajongó volt. Nem nevezhető termékeny alkotónak, átgondolt műveihez idő kellett. Számos csoportos és egyéni kiállításon vett részt, hazánkban és külföldön egyaránt, úgy mint Finnországban, Hollandiában, Spanyolországban, Jugoszláviában, Lengyelországban, Romániában és Szlovákiában. Egészen haláláig alkotott.

A Városházi Galériában látható kiállításon grafikák valamint elvont, szürreális és természetközeli festmények egyaránt megtalálhatók. A tárlat 22 alkotást mutat be, amelyek mind magántulajdonban vannak.

A kiállítás 2014. február 15-ig megtekinthető a Városházi Galériában.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.