- hirdetés -

Orosházán az év telephelye az otthontalanok menedéke – a tél beköszöntével telt házzal működik a hajléktalanszálló.

Három ellátási formát nyújt az Egységes Szociális Központ (ESZK) intézménye: menedéket éjjelre, melegedőt nappalra, illetve átmeneti szállást – tudtuk meg Orovecz Sándortól, a hajléktalanszálló vezetőjétől. – A maximális létszámot kihasználva 26-an éjszakáznak a menedékhelyen, de már készülünk matracokkal, ha szükséges, a nappali melegedőt is megnyitjuk éjszakára. Senkinek nem kell az éjszakát kint tölteni! – hangsúlyozta Orovecz Sándor.

Menedékhely, étel és meleg várja a fedél nélkülieket (archív fotó: Rosta Tibor)
Menedékhely, étel és meleg várja a fedél nélkülieket (archív fotó: Rosta Tibor)

Aki mégis az utcát választja, az számíthat teára, takaróra, gyógyszerre: a hajléktalanszálló munkatársai hetente háromszor az utcát járják, hogy segíthessenek, megvannak már azok helyek, amelyet rendszeresen felkeresnek. Az utcához ragaszkodók létszáma évről-évre változik, idén 2-3 főről tudnak, ők csak akkor nyomják le a hajléktalanszálló kilincsét, amikor már rendkívül fagyos az éjszaka, de jellemzően akkor is csak egy-két napra maradnak.

Az éjjeli menedékhely reggel bezár, de a 36 férőhelyes nappali melegedőben eltölthetik a napot lakók, ez a létszám reggeltől estig meg is fordul a melegedőben. – Itt egyébként programokkal várjuk a lakókat, a legújabb beruházásunk egy televízió, amit a Segítő Gondoskodás Alapítványnak köszönhetően szereztünk be, az alapítvány a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma kiírásán nyert pályázati forrásból vásárolta, és filmklubot is szervezünk – tudtuk meg a telephelyvezetőtől. Szintén pályázati forrásból, 360 ezer forintból a krízis időszakban, február végéig hét közben hideg, hétvégén 45 főre meleg étel kerül az asztalra, ezt a lakók főzik. Az otthontalanok kiveszik a részüket a munkából, takarítanak, festenek, vannak, akik portaszolgálatot adnak az ESZK intézményeiben, és télen lapátolják a havat. Orovecz Sándor szerint a lakók hozzáállásának is köszönhető, hogy idén a hajléktalanszálló kapta meg az ESZK év telephelye elismerést, amit serleg hirdet az iroda polcán.

Büszkeségre ad okot az is, hogy orosházi kezdeményezésre Békés megyében évről-évre megrendezik a hajléktalan sportnapot, jövőre ismét városunk lesz a házigazda, a lakók asztaliteniszben és dartsban a legjobbak.

Az otthontalanoknak a biztonságot és a nyugalmat jelenti a szálló, ők ide menekülnek a hideg elől és itt töltik majd a karácsonyt. Ünnepi hangulatot december 16-án a Táncsics gimnázium diákjai varázsolnak műsorukkal a nehéz sorsú emberek menedékhelyére.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.