- hirdetés -

Ördög Endre evangélikus lelkész ünnepi gondolatai adventről.

Adventus Domini – az Úr érkezése. Ebből a kifejezésből ered a most kezdődő ünnepi időszak elnevezése. Minden érkezés másik oldalán a várakozás áll. Pályaudvarok, repülőterek érkezési várótermei, vendégfogadásra előkészített szobák, virágcsokor, vagy valami apró kedvesség a kézben: mind-mind az érkezőt várják.

A legszomorúbb azonban az, amikor az érkezés másik oldalán az üresség, a hiány csöndje, a közöny áll. Mert ez is előfordul, mert ezek is a másik oldal szereplői lehetnek. Rohanunk, loholunk, a karácsony közeledtével talán idegesen kapkodunk, vékonyodó pénztárcánk utolsó tartalékait is megpróbáljuk kisajtolni, hogy az ünnep ünnep legyen. Az érkezőre rá se hederítünk, mert nem érünk rá.

Csak közben hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy advent arra készít fel, hogy szívünk, életünk, otthonunk legyen maga a megérkezés helye, és az ünnep attól lesz ünnep, amit mi kapunk, és amit mi is számolatlanul, ingyen tudunk továbbadni.

Az embert felemelő, teljessé tevő, boldogító isteni szeretet csak akkor teszi szebbé, emberibbé a világot, ha nem hideg sötétbe, üres közönybe, hanem hozzánk, szívünkbe, lelkünkbe érkezhet.

Ördög Endre evangélikus lelkész

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.