- hirdetés -

Teltházas koncertek és zúgó vastaps kísérte a kitűnő koncertorgonista eddigi orosházi fellépéseit. Most új, ünnepi hangversenyprogramjával érkezik hozzánk december 2-án. De előtte elárult néhány érdekességet a koncertről.(x)

Az orosháziak számára ismerősen cseng a Rákász Gergely név, ami nem csoda, hiszen a koncertorgonista az utóbbi években rendre teltházas koncerteket adott nálunk. 2009-ben a Ráadás Karácsonyra című turnéval, 2011-ben az Egy koncert kékben lemezt mutatta be, 2012-ben a Christmas Magic albumon hallható műveket adta elő, és arról is mesélt nekünk, hogyan töltik a karácsonyt.

Idén is lesz Rákász varázslat. Az új, Illuminations album országos turnéját éppen nálunk kezdi december 2-án a művelődési központ koncerttermében. Az Illuminations című élmény show speciális koncepcióval, a karácsony jegyében kínál varázslatot a fiatal és felnőtt koncertlátogatóknak.

Az orgonaművész – aki ezen a turnéján többek közt Wagner, Händel és Bach legismertebb zeneműveiből állította össze hangversenyprogramját – igen lényegesnek tartja, hogy ezek a hangversenyek az ünnep valódi lelkét érintsék meg, közhelyek nélkül.

Az orosházi koncert előtt a kulisszatitkokról faggattam Rákász Gergelyt.

Az ajánló videódban látszik, hogy gyertyák vesznek körül. Honnan jött az ötlet, hogy így világítsd meg a koncerttermeket?

Rákász Gergely Orosházán kezdi új koncertkörútját
Rákász Gergely Orosházán kezdi új koncertkörútját

– Onnan az ötlet, hogy nyilvánvalóan beteg a világunk. Erre a művészet sokféleképpen igyekszik felhívni a figyelmet, a dekadens színpadi vonaglástól kezdve egészen a másik végletig ami szépséggel és a lelki erővel igyekszik meghökkenteni a közönséget. Nyilvánvaló, hogy jómagam melyik oldalra tettem le a voksomat. Szerintem a művészetnek építeni kell, és nem rombolni, feltölteni a szemlélőjét, és nem megbotránkoztatni. Egyfajta lelki akkumulátortöltőként működni, hogy a rendkívül megterhelő hétköznapokban egy-egy fénypont legyen – és most szándékosan használom ezt a szót ha már gyertyafényes hangversenyek következnek.

De erről már sokat beszéltem, arról azonban még nem, hogy a hétköznapok nem csak azért megterhelőek, mert sokat dolgozunk, hanem azért is, mert kezdünk elszakadni az emberi életünk lényegétől, a természetességünktől, a teremtéssel való kapcsolatunktól. Lebetonoztuk a környezetünket, biztonságossá tettünk mindent, de ezzel egy műanyag világot teremtettünk magunknak, és szép lassan megőrülünk benne. Érted mire gondolok? Olyan talajvesztés ez amit csak instant (leves, kávé, kakaó stb.) problémaként látok. A ma embere ha nem kap meg valamit azonnal, akkor frusztrált lesz. A régi ember, akinek volt kapcsolata a természettel, tudta, ahhoz hogy egyen, először vetnie kell, aztán gondoskodni a munkájáról, majd végül arathat. A dédszüleinknek nem ártott meg egy kis kosz, vagy egy mosatlan gyümölcs, érezték a napot nyáron, és a hideget télen. Nem légkondicionáltak, nem hoztak gyümölcsöt Brazíliából, hanem megélték az életüket és létüket ott és akkor. Hol van ez? Hol vannak a kapcsolataink, a közösségeink? Talán soha nagyobb magány nem emésztette az embert, mint most, hogy karnyújtásnyira van mindenki – elektronikusan.

Egyszóval beteg a világunk és innen jött az ötlet. Együtt lenni, közösségben. Élményt adni egymásnak, csak a jelenlétünkkel. Oké, én orgonálni is fogok. A gyertyák csak ezt a múlt századi közösségi élményt hangsúlyozzák. Tagadhatatlanul hangulati elemek, de ugyanakkor figyelemfelhívók a sokak által elvesztett józan értékrendre, és az emberi kapcsolatokra. Mikor ha nem az adventben, a szeretet ünnepére készülve?

Az várható, hogy a közönséget egyfajta átszellemült állapotba hozza majd a gyertyafényes megvilágítás. De te az orgona mellett mit érzel mindebből? Mennyire más úgy játszani, hogy a termet a gyertyák lobogó fénye lengi be?

– Alig várom, hogy megtudjam. Nálatok, Orosházán derül majd ez ki, és rendkívül izgatott és kíváncsi vagyok. Egy dolog az, hogy kipróbáljuk a gyakorló helyiségemben, meg egy teljesen másik, hogy sok száz emberrel együtt egy térben lesz egy közösségi élményünk. Egy jó koncert alapvetően egyébként sem a jól eltalált hangokról szól, hiszen az csak az alap, hanem az energia áramlásáról. De ne gondold, hogy ez az én energiámból táplálkozik, ez mindannyiunk energiája, itt közöttünk. Művészként én ezt majd csak felszabadítom és fókuszálom. Aztán ha jól végzem a dolgomat, akkor a hallgatók ezt visszaadják majd mosollyal, tekintettel, lelkesedéssel. Így én éppen annyira feltöltődök majd mint minden résztvevő. E nélkül a misztikum nélkül nem is érdemes koncertet tartani. Csak a szép hangokért? Ugyan már, tele van jobbnál jobb zenékkel a YouTube. De az együttlét. A közönség és közösség élménye nem élhető át online.

A hivatalos sajtóanyagodban olvastam, hogy speciálisan erre a turnéra tervezett angyalszárnyak is lesznek. Talán csak nem öltözöl be angyalnak?

– Úgy ismersz? (nevet) Addig rajzolgattam, tervezgettem az ILLUMINATIONS gyertyatartóit, amíg egyszer csak egy felkiáltással rá kellett jöjjek, „Te jó ég én angyalszárnyakat rajzolgatok!” Nem volt szándékos, egyszerűen ezek néznek ki a legszebben a hangszer mellett. Többet is akartam, hogy a teremben mindenfelé visszaköszönjenek az „angyali” szimbólumok, de végül a gyertyaszigetek mellett döntöttünk, mert azokkal könnyebb megközelíteni a résztvevőket. Ezeket ugyanis nem fogjuk előre meggyújtani, hanem majd a közönséggel közösen, azokra a szeretteinkre gondolva akik épp, vagy már nem lehetnek velünk. Megint csak a közösségi élményt szeretném erősíteni, megérinteni a közelgő ünnep lényegét, szakralitását, de közhelyek nélkül.

Bensőséges, meghitt, szeretetteljes koncert lesz és azt hiszem és remélem, hogy kicsiket és nagyokat egyaránt elvarázsol, és megérint majd. Talán jobb emberek leszünk tőle egy kis időre. Nem vagyok naiv, nem hiszem, hogy kitart majd karácsonyig, de az én dolgom művészként az, hogy pár órára feltöltsem, talán jobbá tegyem azokat akik ott voltak és velük a világot. Jó volna persze ha a változás minden résztvevőben örökké tartana, de nem kell olyan messzire célozni. A valóság úgyis mindig csak az adott pillanatban létezik, a múlt emlék, a jövő pedig csak ígéret. Így nézve pár óra, vagy pár nap ebben az emelkedett hangulatban szinte már az örökkévalóság.

Rákász Gergely koncertjére páros belépőt nyerhetsz hamarosan, figyeld az OrosCafét vagy a Facebook oldalunkat. Az eseményhez itt lehet csatlakozni a Facebookon, Rákász Gergely hivatalos oldalán.

Jegyelővétel: Petőfi Művelődési Központ, Kossuth utca 1. Tel: 68/412-065. Jegyek ára: 2000 forint. A jegyek megvásárolható a művelődési központ pénztárában, munkanapokon 8-16 óra között.

(x)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.