- hirdetés -

Orosházán és környékén több mint ezer kisvállalkozót érint az online pénztárgépek körül kialakult bizonytalanság. A vállalkozók háborognak, a forgalmazó és a NAV tovább tárgyal. A polgármester pedig a minisztériumban érdeklődött és megtudta, nem büntetik meg a jogkövető vállalkozókat.

A törvény szerint minden kereskedelmi egységnek át kell állnia online pénztárgépre. Az erre vonatkozó határidőket és rendeleteket már többször módosították, de idén ősszel mindenkinek meg kellett rendelnie valamilyen géptípust, amit a megérkezés után üzemelnek majd be.

Visszavont engedély

Azonban október közepén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az AltCash Kft pénztárgép engedélyét visszavonta, ami komoly zavart okozott a vállalkozók körében.

Online pénztárgép - lesz-e engedély? (képünk illusztráció - MTI fotó: Marjai János)
Online pénztárgép – lesz-e engedély?
(képünk illusztráció – MTI fotó: Marjai János)

Az ügyben akkor Gíró-Szász András kormányszóvivő azt mondta, hogy „az említett cég” nem tett eleget adatszolgáltatási kötelezettségének és ezért került sor az intézkedésre, amely a hivatal jogszabályi kötelezettsége.

A helyzetet tovább bonyolította, hogy a NAV november 18-án közleményt adott ki az online pénztárgépekre történő átállással kapcsolatos, egyes átmeneti szabályokról. Ebben többek között az áll, hogy a vállalkozóknak 2013. november 25-ig ellenőriznie szükséges azt, hogy a megrendelés, szerződés érvényes forgalmazási engedéllyel rendelkező és ténylegesen forgalomba hozható pénztárgépre vonatkozik-e, illetve hogy a megrendelést, szerződést a forgalmazó visszaigazolta-e. A teljes, részletes közlemény itt olvasható.

A vállalkozók a büntetéstől tartanak

Az igazolások beszerzési határideje tehát néhány nap múlva, november 25-én lejár, mégis sok a kérdőjel. A legnagyobb probléma az AltCash Kft által forgalomba hozni kívánt két géptípussal van. Ezekből a készülékekből információink szerint országosan nagyjából 80 ezren, Orosházán és környékén több mint ezren rendeltek. A kisvállalkozók az utóbbi napokban kérdésekkel bombázzák a helyi viszonteladókat, akiken keresztül a szóban forgó online kasszákat rendelték.

Az egyik ilyen viszonteladó, az orosházi STOGE Kft műszerésze, Simon Tibor kérdésünkre elmondta, nekik is több száz ügyfelük rendelt ezekből a gépekből.
– Folyamatosan csörög a telefonom, az ügyfelek keresnek, hogy mi a teendő. Egy korábban már engedélyezett gépet rendeltek meg rajtunk keresztül az AltCash Kft-től, és befizették a több tízezer forint előleget is. Vevőink jogkövető magatartást tanúsítottak. Amikor megrendelték ezeket a gépeket, még volt rájuk engedély, amit később vontak vissza. Most viszont nem értik, hogy miért nekik kell újabb papírok után rohangálniuk. Attól tartanak, őket fogja megbüntetni a NAV olyan dologért, amihez semmi közük. Az AltCash Kft úgy tájékoztatott minket, hogy az egyik kasszánál beadták a hatóság által kért hiánypótlást, így azt várják, hogy az megkapja az engedélyt hétfő estig. Többet mi sem tudunk – mondta Simon Tibor.

A NAV azt is javasolja az érintetteknek, hogy az adóhatóság oldaláról közvetlenül rendeljenek érvényes szerződéssel rendelkező pénztárgépet azok, akiknek nem sikerül beszerezni a fenti igazolásokat. Ettől viszont a kereskedők többsége idegenkedik, hiszen így központilag kapnának gépet, amiről semmit nem tudnak. Emellett ragaszkodnak a helyi, jól ismert viszonteladókhoz és a megbízható, helyben lévő szervíz háttérhez. Ehhez kapcsolódva Simon Tibor elmondta, több száz ügyfelük közül tudomása szerint eddig csak páran rendeltek gépet a NAV oldaláról, a többiek kivárnak és bíznak benne, hogy hétfőig lesz megoldás erre a helyzetre, és nem büntetik meg őket.

A cég bízik az engedély megszerzésében

Az ügyben érintett AltCash Kft november 23-án, szombaton emailben küldött tájékoztatást az ügyfeleknek. Ebből kiderül, hogy a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal augusztusban engedélyt adott a Sam4s NR-270-es pénztárgép forgalmazására, majd szeptemberben engedélyezte a Sam4s NR-300-as modell forgalmazását is, két további gépet pedig még vizsgálnak. Az NR-270-es pénztárgép engedélyét azonban néhány hete visszavonták, a 300-as tényleges forgalomba hozatalát pedig hiánypótláshoz kötötték. Leírják, hogy a hiánypótlást elvégezték, az NR-300-as pénztárgép vizsgálata jelenleg is zajlik.
“Hétfő reggel (november 25) tovább tesztelik a készüléket, és reményeink szerint még aznap megkapjuk a végleges engedélyt. Amint ez megtörténik, küldünk Önnek egy visszaigazolást egy engedéllyel rendelkező készülék megrendeléséről, mellyel egy esetleges ellenőrzés során igazolhatja, hogy gondoskodott online kiskassza beszerzéséről” – írják.

Dancsó: a kisvállalkozókat nem bünteti a NAV

A témában pénteken megkerestük dr. Dancsó Józsefet, Orosháza fideszes polgármesterét, országgyűlési képviselőt is. Érdeklődésünkre elmondta, őt is többen keresték már ezzel a problémával és tanácsot, segítséget kértek tőle.

A járások megváltoztatják a közigazgatást
Dancsó: „Senkit nem érhet kár, aki jogkövető volt”

Szombat délelőtt a polgármester telefonon kereste szerkesztőségünket, és elmondta, sikerült bővebb információkat szereznie. Elöljáróban leszögezte, mindenkinek érdeke, hogy a gazdaság fehéredjen és tisztességes piaci magatartás segítse a kereskedők helyzetét.
– Mivel a probléma több száz vállalkozót érint Orosházán és környékén, ezért a nemzetgazdasági minisztérium adóügyekért felelős helyettes államtitkárságához fordultam, hogy bővebb információt kapjak. Megtudtam, hogy jelenleg is folyik a tárgyalás, hogy a szóban forgó gépek NAV engedéllyel rendelkezzenek. Ez viszont alapvetően a forgalmazó szándékán múlik. Az illetékesek türelmet kérnek, bíznak benne, hogy hétfő estig lesz megoldás. Az kijelenthető, hogy senkit nem ér kár, akik korábban jogkövető magatartással megrendelték valamelyik pénztárgépet. A kisvállalkozóknak tehát nem kell büntetéstől tartaniuk! – fogalmazott a polgármester.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.