- hirdetés -

A reménység és az örök élet jegyében az evangélikus templomban vasárnap megemlékeznek az elmúlt egyházi évben elhunytakról.

Immár hagyomány orosházi evangélikus gyülekezetben is, hogy az egyházi év utolsó vasárnapján, az ún. örök élet vasárnapon az elmúlt egyházi esztendőben elhunytakra emlékeznek. Az érintett családok és a gyülekezet előtt név szerint felolvassák a neveket, értük szólnak az imádságok is.

Orgonaszó az elhunytakért
Orgonaszó az elhunytakért

A mennyei muzsikát idézve koncert-istentisztelet formában zajlik a november 24-én10 órakor kezdődő alkalom, az Alföld vonósnégyes és Németh Sándor orgonaművész közreműködésével. Az eseményhez kapcsolódóan Ördög Endre igazgató így nyilatkozott:

– Az egyházi év utolsó vasárnapja lesz a mostani. Ilyenkor és az ezt megelőző két vasárnapon szerte a világon a kereszténység a hitharc célja felé, az örök élet felé tekint. Erről szólnak az énekek, az imádságok, az igehirdetés. Orosházán néhány éve vezették be azt az evangélikusságban már több helyen élő szokást, hogy a reménység és az örök élet jegyében emlékezünk meg azokról az elhunytakról, akiktől az elmúlt egyházi esztendőben vettünk búcsút. Az istentiszteleten felolvassuk a nevüket. A megemlékezésre meghívjuk ismét a családokat, ahogy a temetési búcsúztatás után is jelen vannak, együtt a gyülekezettel – tudtuk meg a lelkész-igazgatótól.

Hogy ünnepélyesebb és biblikusabb is legyen az alkalom, a reménység örömét nemcsak a bibliai szövegek, imádságok, gyülekezeti énekek fejezik ki, hanem kicsit utalva a Bibliában a mennyei muzsikára, az angyalok zenéjére, ilyenkor egy ún. koncert-istentiszteletet tartanak. Egy picit háttérbe szorul az ének, a kötött liturgia, és a zeneirodalom egy-egy nagyszerű alkotása szólal meg. Ebben az esztendőben egy Mozart vonósnégyes lassú tétele hangzik el, valamint Händl B-dúr orgonaversenye. Az Alföld vonónégyes alkalmi partnerekkel kiegészül kamarazenekarrá, orgonán Németh Sándor orgonaművész játszik majd.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.