- hirdetés -

A Koraszülöttek Világnapját ünnepeljük november 17-én, ennek apropóján szakemberekkel beszélgettünk a koraszülöttek mentéséről, illetve a koraszülés okairól.

A Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat az elmúlt egy évben Orosházán 25 babát mentett, ebből 18 újszülött 2,5 kg alatti súllyal, koraszülöttként jött a világra. A fennmaradó hét esetben fejlődési rendellenesség vagy méhen belüli fertőzés miatt volt szükség mentésre. A Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány több, mint 20 éve működik a dél-alföldi régió négy megyéjében, évente mintegy 1300 életet mentenek.

Ha baj van, Szegedről jön a speciális mentő a babáért (Fotó: ujszulottmentokszeged.com)
Ha baj van, Szegedről jön a segítség
(Fotó: ujszulottmentokszeged.com)

Az alapítvány elnöke, Dr. Pintér Sándor tájékoztatása alapján a koraszülötteknél a leggyakoribb probléma az, hogy légzésük nem kielégítő, mivel a tüdejük még nem kellően fejlett.

– A sárga rohammentő egyfajta mozgó intenzív osztály, azonban a legjobb inkubátor mégis az anyaméh, ezért ha megoldható, még szülés előtt úgynevezett Koracentrumba szállítják a várandós anyát – avatott be Dr. Patakfalvi János, az orosházi kórház szülészeti osztályának főorvosa. Elmondása szerint a legfontosabb, hogy időben felismerjék azokat a tényezőket, amelyek közrejátszhatnak a koraszülésben. Rizikófaktor a dohányzás, a kábítószer, az alkohol, az elhízás, bizonyos betegségek valamint az ikerterhesség is növeli a koraszülés esélyét.

A Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány tavaly ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját, akkor bővebben írtunk munkájukról, a mentésről illetve a koraszülés rizikóiról.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.