- hirdetés -

A kormány döntött, átvállalja az 5000 fő feletti települések maradék adósságát is. Így a térségben több település is megszabadulhat komoly terhétől. Orosháza esetében közel 1 milliárd forintról van szó.

Idén nyáron a magyar állam átvállalta az önkormányzatok adósságállományának jelentős részét. Az 5000 fő alatti településeknél a teljes adósságot, az 5000 fő felettieknél 40-70 % közötti összeget. Orosháza esetében 65 %-os volt ez az arány, ami 2,27 milliárd forintot jelentett.

Most a fennmaradó adósságtól is megszabadulhat a város. Orosháza polgármestere, dr. Dancsó József a Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetségének elnökeként Kósa Lajos debreceni polgármesterrel, a Megyei Jogú Városok Szövetségének vezetőjével közösen dolgozta ki azt a tervet, ami alapján a magyar állam az 5000 fő feletti települések esetében a maradék adósságot is átvállalja. Dancsó fideszes parlamenti képviselőként közösen lobbizott az ügyben Dél-Békés fideszes országgyűlési képviselőjével, Simonka Györggyel. Sikerrel.

A városnak szüksége van a hitelre
Dr. Dancsó József: Jövőre nem lesz adóssága a városnak

– A kormány a közelmúltban döntött, és elfogadta azt a tervet, amit kidolgoztunk, így hamarosan teljesen eltűnhet az adósságteher az önkormányzatoknál. Ez Orosháza esetében további 930 millió forintot jelentene. Így a város jövő évi költségvetését már adósság nélkül fogadhatjuk el, ami óriási segítség lesz a működésben – mondta dr. Dancsó József.

Hozzátette, az önkormányzatok szerepe az eddigi intézmény működtetői és fenntartói szerepből a térségfejlesztés felé alakul át. Különösen igaz ez a nagyobb méretű településekre, mint amilyen Orosháza is. Kiemelte, hogy a törvények szigorúan szabályozzák a települések költségvetési kereteit, így nem lehet hiány a működésben, ráadásul fejlesztési hiteleket sem könnyű felvenni egy-egy településnek. Fejlesztések nélkül viszont lemaradnak az önkormányzatok, és egyre lejjebb csúsznak.
– Elsősorban azért van szükség a maradék adósság átvállalására, hiszen az így felszabaduló tőke- illetve kamatösszegekkel már lehet tervezni a következő EU-s pályázati ciklusban önerőt és egyéb költséget. Így nem kell újabb hatalmas összegeket felvenni ahhoz, hogy fejlődjenek a települések – fogalmazott a polgármester.

Elmondta, az átvállalás összege az államadósságot nem érinti, hiszen abba már most beleszámítják az önkormányzatok adósságát. A következő hetekben még egyeztetések és pontosítások lesznek a nemzetgazdasági miniszterrel az adósságátvállalás konkrét menetéről, majd a parlament elé kerül az ügy. Jelen állás szerint 2014. január 1-jével elkezdődik a folyamat, és február 28-ig le is zárul.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.