- hirdetés -

Minden második esetben feketefoglalkoztatást tapasztalt az adóhatóság a szőlőföldeken.

A szüreti időszakban a NAV dél-alföldi munkatársai az alkalmazottak foglalkoztatását ellenőrizték a régió szőlőföldjein. Minden vizsgált vállalkozónál mulasztást állapítottak meg. A NAV a mezőgazdasági idénymunkák vizsgálatakor minden második esetben feketefoglalkoztatást tapasztalt. Ez a vállalkozói magatartás nemcsak a költségvetésre van negatív hatással, hanem a munkavállalóra is, mivel ilyen esetben nem lesz jogosult az egészségügyi ellátásra.

Fontos, hogy a munkavállalók munkaviszonyban vagy egyszerűsített foglalkoztatás keretében történő alkalmazását az adóhivatalnak be kell jelenteni a munkába állást megelőző napon, de legkésőbb a munkába állás napján a munka megkezdéséig. Ha a NAV munkatársai be nem jelentett alkalmazottat találnak az ellenőrzésen, a kötelezettségét nem teljesítő vállalkozó 1 millió forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható.

A mulasztások megelőzése érdekében, valamint az esetlegesen felmerülő kérdésekkel  kapcsolatban további információk érhetőek el a NAV honlapján, vagy felvilágosítás kérhető telefonon, illetve személyesen az ügyfélszolgálatokon.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.