- hirdetés -

Blickpunkt, azaz Nézőpont címmel nyílt fotókiállítás pénteken a Városházi GalériábanA magyarországi németek életképeit bemutató tárlat az orosházi Német Nemzetiségi Önkormányzat hagyományos, őszi kiállításainak egyike.

A magyarországi németség múltjából és jelenéből válogat képeket minden évben a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ. A több száz műből álló képkollekció egy részére pályázatot írnak ki, idén negyedszer. Ennek egyik nyerteseként az orosházi Német Nemzetiségi Önkormányzat (NNÖ) is kiállíthatott a munkákból, ezzel folytatva a már hagyományosnak számító őszi tárlataik sorát.

– A 2013-ban beérkezett képek közül a zsűri 274 képet tett fel választásra az internetre a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ pályázatának keretében. Ezekre lehetett szavazni, illetve választani közülük. Eredetileg körülbelül 30 képet kaptunk volna, de néhányat hozzákértem, így 40 érkezett Orosházára. Helyben ezekről lehetett érdekeset mutatni, beszélni róluk – tudtuk meg dr. Formann Istvántól, az orosházi NNÖ 2. elnökétől.

(Fotó: Rajki Judit)
Negyven képből áll a tárlat, ami október végéig látható (Fotó: Rajki Judit)

A kiállítást a kisebbségi önkormányzat képviselői nyitották meg. A dunántúli Csolnokról származó Quintz Zsolt szülőföldje hagyományőrzéséről beszélt, és arról, hogyan voltak képesek az idősek generációkon keresztül megtartani a németség hagyományait, ápolták a nyelvet, a szokásokat. Amint azt a képviselő is kiemelte, a rendszerváltás után sokban változott a közösséghez tartozók hozzáállása, lassan eltűnik az a réteg, mely egykor a tradíciók óvásáért volt felelős. Azt is hozzátette, hogy a fiatalok szerencsére nyitottak a hagyományőrzésre, az ő tanításukhoz azonban kellenek az idősek.

Az 1920-as évekből ugyanúgy találunk egy-egy elkapott jelenetet, mint napjainkból – mindegyiken a magyarországi németek sajátosságai jelennek meg. Hol sváb katonát, hol sramlit játszó muzsikust lát a néző, de néptáncoló kislányokat, és hagyományos népi öltözetbe bújt időseket ugyanúgy találhatunk a képek között.

A fotókiállítást október 28-ig láthatja a nagyérdemű a Városházi Galériában.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.