- hirdetés -

Az idősek világnapja alkalmából szerkesztőségünk felkereste Orosháza legidősebb köszöntöttjét. Csomor Ferencné 101 évesen még mindig érdeklődve követi a világ történéseit.

A társadalom megbecsülésének jeleként az ENSZ közgyűlése 1991-ben október 1-jét az idősek világnapjává nyilvánította. A cél nem más, mint az, hogy a nemzetközi figyelmet felhívják arra: az idősek tapasztalata, bölcsessége nélkül sokkal szegényebb lenne a világ.

Marika néni
Marika néni

Ez alkalomból az 1912-ben született Csomor Ferencné Hajdú Máriát otthonában kerestük fel.  Mint meséli, a családban nem ritka a magas kor, édesanyja közel 100 évet élt végig, de nagyszülei is nyolcvan felett jártak, ami annak idején nagy szó volt.
– Lehet valami a génekben – mondja mosolyogva Marika néni.

Marika néni egész életében keményen dolgozott. Sosem ivott alkoholt, nem dohányzott, ahogy meséli, szerencsére gyógyszert sem szed, súlyos betegsége sosem volt. Egyetlen szenvedélye a feketekávé, amit napi néhány alkalommal szívesen fogyaszt. A hosszú élet titkát nem is ezekben sejti, istenfélő lévén úgy gondolja, felsőbb akarat tartja még az élők között.

Mégis, a családi összetartásban rejtőzhet az erő, régen is, most is számíthatnak egymásra a rokonok. Házasságából egy lánygyermek született, két unokája, és összesen hét dédunokája van. Azt mondja, belőlük tud erőt meríteni, gondoskodásban éli idős éveit. Napjait otthonában tölti, televíziója nincs, de rádiót szívesen hallgat, követi az aktuális híreket.

Orosházán egyébként közel 8500 az idősek száma, őket 19 szervezet és intézmény segíti. Fontos, hogy ne csak évi egyszer, hanem minden nap becsüljük, tiszteljük őket.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.