- hirdetés -

Török Zsolt fotográfus új utakon jár. Az elmúlt évtizedben lerakott alapokon vállalkozást indít. Hisz a változás fontosságában, és úgy érzi, eljött az idő, amikor a fényképész lét teljes embert kíván.

Furcsa módon ugyanakkor – külső szemmel nézve – a saját konkurenciájának kinevelését is hivatásának érzi. Október elejétől fotótanfolyamot indít, amelyen a szakma alapjait, a haladóknak pedig annál is többet kíván átadni. Szinte az egyetlen a városban, aki analóg, és nemcsak digitális képeket készít. Azt vallja, ha valaki úgy dolgozik, ahogy az csak rá jellemző, ha olyan képeket készít, amire azt lehet mondani, „ez olyan törökzsoltis”, akkor nincs konkurencia.

Török Zsolt az az ember, aki nyomot kíván hagyni maga után a világban. Ahogy fogalmaz: azért tartom magam valamire való fotósnak, mert üzenetem, világlátásom képben meg tudom fogalmazni. Miben rejlik az ő sajátos látásmódja?

– Az én szándékom az, hogy legyen valami plusz a képeken, működjön… az ember által! Ennek érdekében akár felborítom a kompozíciós szabályokat is.

Török Zsolt saját műtermében is alkot
Török Zsolt saját műtermében is alkot

Vallja, hogy valami plusszt kell adni, ne a fotoshopon múljon a kép végső formája. Egy képnek sűrítenie, ugyanakkor tágítania kell a pillanatot. Ehhez viszont a fotósnak tudnia kell, mi a megrendelő szándéka, mit akar üzenni magáról. Zsolt nem mindenkit akar lefotózni, ha olyan kérést kap, elirányítja máshoz.

– Az emberek szimpátia és empátia alapján döntenek, amikor fotózkodni mennek, fontos a fotós személye. Ez után jön az a szempont, hogy milyen képeket készít az illető – összegez. – Aki úgy dönt, hogy velem dolgoztat, megkeres telefonon, egyeztetünk. Ha egy szép nappalija van, akár az is lehet a helyszín, vagy szabad téren, esetleg a stúdióm, ahol minden technikai háttér adott.

Török Zsolt 10 éve fotózik aktívan, azóta életszemléletévé vált, a hétköznapokat is fotós szemmel nézi. A mindennapok képi elemeiben szereti, ha valaki felrúgja a szabályokat, de például a szappanoperák világítása bosszantja, mert az „nagyon mű”. A Táncsics gimnáziumban majd egy évtizedig dolgozott, most érezte azt, hogy megunta az informatikát, váltani akar. Az iskolában évekig a nevéhez kötődött a fotóklub, kiállításaik voltak.
– Amire büszke vagyok, hogy többen művészeti egyetemre mentek a tanítványok közül, fotográfus szakra. Talán én indítottam el ezen a pályán embereket.

Török Zsolt személyes weblapja ide kattintva érhető el.

Az orosházi Nicolas Muller Camera Club újraélesztése a nevéhez kötődik, ezt is egy lehetőségnek látta ahhoz, hogy a fiatal fotográfusokkal műhelymunka induljon. A névadó születésének 100 éves évfordulóján a Városi Képtárban tartott kiállításuk ennek a munkának az eddigi csúcsa volt. A klub nem bennfentes, bárkit szívesen fogadnak, aki dolgozni akar, akinek célja van a fotózással. És hogy mire készül a közeljövőben?
– Tavaszra tervezek kiállítást, portréanyaggal, de megint valami különlegeset, csak nagyban érdemes csinálni, az ad motivációt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.