- hirdetés -

A Gádorosi Takarékszövetkezet épületénél állított márványtáblát a Selmeczi család, a volt egyházi iskola helyén. A vasárnapi, katolikus szentmise után kisebb tömeg gyűlt össze, hogy a régi intézményre emlékezzen. 

Az 1894-ben létrehozott katolikus elemi iskola helyén, a Vörösmarty és a Thököly utca sarkán ma a Gádorosi Takarékszövetkezet épülete található. Az Eötvös katolikus iskola növendékei szavalattal, énekkel indították az ünnepséget, majd Selmeczi László, a táblát állító Selmeczi család nevében emlékezett a régi iskolára. Mint mondta, nemrég emléktermet avattak az Eötvös iskolában, ennek gondolati folytatása a most avatott márványtábla.

Megtalálható rajta az iskola eredeti pecsétje, mely sok hányadtatáson ment keresztül, mégis viszonylagos épségben maradt fent az utókor számára. Selmeczi László név szerint is felsorolta az iskola bezárása előtti időszak neves tanárait. Hozzátette: mást jelent ez a tábla, s az iskola emléke a jelen, és a múlt diákjainak is: a régieknek sok emléket, az újaknak pedig okulást.

A leleplezett tábla előtt az ünnepség résztvevői (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
A leleplezett tábla előtt az ünnepség résztvevői (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Dr. Dancsó József polgármester arról beszélt, hogy 60 év után újra van katolikus iskola Orosházán, s habár csak kevés idő telt el azóta, hogy újra megnyitották kapuikat a felekezeti iskolák, bebizonyosodott, hogy igenis szükség van rájuk.
– Orosháza iskolaváros, a bölcsődétől a főiskoláig széles a paletta. A múlt megtalálása fontos, s az legalább ennyire, hogy ne feledjük el hagyományainkat, mert ezek gazdagítanak és gyarapítanak bennünket, ezáltal a várost is – fogalmazott.

Az ünnepi köszöntők után Laurinyecz Mihály atya közös imára hívta a megjelenteket, ezt követően pedig az iskola jelenlegi igazgatójával, Bicsánszky Józseffel, és a polgármesterrel közösen rántották le a leplet a márványtábláról. Az ünnepélyes pillanatot áldás követte, majd mindenki megcsodálhatta a táblát.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.