- hirdetés -

Program a kék vércsékről, a LIFE programot ismerteti a Körös-Maros Nemzeti Park a Fehértó napján.

Szakmai program keretében mutatja be a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága az orosházi és környékbeli, valamint szlovák gazdáknak a kék vércse védelmi szempontú gazdálkodást. A 2012-ben indult LIFE program célja a faj védelmét szolgáló területhasználati módszerek kidolgozása Magyarországon és Szlovákiában. A 14. Fehértó napjára, szeptember 21-ére időzített találkozó keretében az agrár-környezetgazdálkodási programokat is felvázolja a nemzeti park vezetősége, és bemutatja a rét- és legelőgazdálkodási, valamint őshonos haszonállat tartási gyakorlatát is.

Kék vércse (Fotó: Michele Mendi)
Kék vércse (Fotó: Michele Mendi)

Augusztus közepétől a szeptemberi vonulásig nap közben a kék vércsék csapatai sok helyen megfigyelhetők, amint egy-egy gabonatarló felett szitálva zsákmányolnak vagy a rögökön ülve tollászkodnak. Ezek a csapatok azután éjszakára összeverődnek, így a síkvidékek kevéssé zavart facsoportjaiban akár több ezer madár is együtt tölti az éjszakát – írja a falcoproject.eu, akik tíz éve számlálják heti rendszerességgel a kék vércséket.

Az eddigi rekord 34 helyen mintegy 9000 példány, melyet 2009. szeptember 16-án sikerült megfigyelni. Az idei évben a rekord-döntés vélhetően elmarad: szeptember 18-án a Kárpát-medencében közel 7700 kék vércse éjszakázott 31 különböző helyen.

Az intenzív vonulás napokon belül kezdődik, két héten belül a vércsék túlnyomó többsége elhagyja régiónkat, hogy 8000 kilométeres vándorútja végén Afrika déli részében töltse a telet.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.