- hirdetés -

Fennállásuk századik évfordulóját ünnepelte szombaton az Orosháza Város és Körzete Méhész Egyesület. Rengeteg program várta a főtérre és a városházára érkezőket, igaz, az időjárás közbeszólt.

A mézről szólt a szombat a főtéren, a hozzá kapcsolódó rendezvénytéren és a polgármesteri hivatalban. Idén száz éves az Orosháza Város és Körzete Méhész Egyesület, amit szeptember 14-én ünnepelt meg a város és a környék méhész szakmája.

Az egykor 53 taggal indult szervezet ma 65 tagot számlál, tudtuk meg Berke Zsolttól, az egyesület elnökétől. A fő cél 1913 óta ugyan az: a méhészek érdekképviselete. Az évek múltával ez kiegészült a természetvédelem, az egészséges táplálkozás, a fiatalok környezettudatos életmódra való nevelés irányelvével is.

– Az évfordulót egy olyan rendezvénnyel ünnepeljük, ami méltó lezárása az elmúlt időszaknak. Szép és nehéz idők egyaránt állnak a hátunk mögött. A jövőben pedig folytatjuk azt a töretlen munkát, amit az 1992-ben újraalakult egyesületben elkezdtünk – összegzett az elnök.

A centenáriumi ünnepen (b-j) Dancsó József, Berke Zsolt és Mészáros László köszöntötte az érdeklődőket (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
A centenáriumi ünnepen (b-j) Dancsó József, Berke Zsolt és Mészáros László köszöntötte az érdeklődőket
(klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina

Ünnepélyes pillanatok, legidősebb tagok

A rendezvényt a polgármesteri hivatal szinte teljesen megtelt nagytermében ünnepélyes megnyitóval indították, ahol dr. Dancsó József polgármester, majd dr. Mészáros László, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke köszöntötte a centenáriumát ünneplő orosházi szervezetet.

– A város büszke lehet arra, hogy idén már másodjára köszönthet egy százéves szervezetet, nemrég az Orosházi Munkás Testedző Kör is elérte ezt a szép kort – mondta el a polgármester. – Példamutató ez a kitartás, kemény munka ennyi időn keresztül tömöríteni a méhészeket.

Az egyesület a legidősebbekről sem feledkezett meg: két alapítótagot, Balog Istvánt és Kiss Józsefet, illetve 93 éves méhész társukat, Sonkolyos Bélát, és az első elnököt, Bozsó Ferencet is serleggel, illetve díszoklevéllel köszöntötték. Külön díszoklevelet kaptak az egyesület munkáját segítők: Gombkötő Lajos, Molnár Józsefné, Bodrogi József, Vargáné Csizmadia Ella és Halustyik László.

Száz év egy napban, és a rossz szezon

Szakmai konferencia is kapcsolódott a programokhoz, ahol elsőként Kovács Árpád emlékezett meg az orosházi méhész egyesület száz évéről.

– 1913 márciusától napjainkig sok vihart, de szép napot is megélt az egyesület A két világháború között például a város ötödik legerősebb civil szervezete volt, több mint 400 főt számlált. Az ötvenes évek elején megszüntették, de annak ellenére, hogy jogi formában nem létezett, maradt pár ember, aki apáról fiúra örökítette a méhészkedés szeretetét, és 1992 óta töretlenül működünk ismét – összegezte Kovács Árpád.

Habár háború nem keseríti a méhészek életét manapság, sok problémával kell szembenézniük. A méhek pusztulása, a permetszerek és az időjárás egyaránt rányomja bélyegét munkájukra, ami az idei szezonon is meglátszik.

– Úgy tűnik az eddigi összesítés alapján, hogy nem éri el a tavalyi szintet az idei hozam – mondta dr. Mészáros László, az OMME elnöke. – Tavasszal jelentős volt a méhpusztulás, az esős idő is elhúzódott a szezon elején. Az aszály szintén rossz hatással volt a növényekre, ezért idén sem zárunk jó évet – tudtuk meg az elnöktől.

Eső áztatta mézes nap

Míg odabent a szakmai konferencia zajlott, addig kint bárki kóstolhatott mézet, megcsodálhatta a méhviaszból készült gyertyákat és figurákat, vagy akár – szakember segítségével – pörgethetett is, míg az eső nem szegte kedvét. A százéves történetet bemutató kiállítást láthattak az érdeklődők, a régi korok eszközei mellett az alapító tagok restaurált fényképét is kiállították a szervezők.

Fotó: Kecskeméti Krisztina
Szakmába vágó kérdések a méhészeti kellékek mellett a főtéren (klikk a képre)

A rendezvénytér színpadán egymást követték a fellépők, míg az időjárás közbe nem szólt. A sátrak alatt azért tovább folyt a nézelődés, ismerkedés a méhészettel, de délutánra az elhúzódó eső letörte a leglelkesebbek kedvét is.

A rendezvényen egyébként megjelent a diák-mézkirálynő is, aki az idei évben nem más, mint az orosházi Kasuba Dóra. A királynőt még májusban választották meg egy évre: a Vörösmarty iskola madarak és fák napjára hirdetett versenyen Dórát ítélték a legalkalmasabbnak. Feladata nem más, mint a Orosháza és a körzet méhészeinek képviselete, s a figyelemfelhívás, de teendői között szerepel például a méz kóstoltatása is, ami ezúttal sem volt másképp.

A mézes rajzpályázat eredményét szintén ezen a napon hirdették ki. A megmérettetésre iskolások műveit várták, melyeket Pribék Endre tanár zsűrizett. A mézről, méhekről, méhészetről készült rajzok versenyének első helyezettjei osztályonként a következők: Dávid József, Hie Henriett, Kovács Etelka, Német Balázs, Puskely Viktória, Roszkos Csilla, Szatmári László, Vas Bettina, Vizi Anna, Vígh Vanessza. Különdíjasok:  Tarján Tamara, Tóth Áron Csaba.

A szervezők ezúton is köszönik Orosháza önkormányzatának és mindazoknak a támogatást és segítséget, akik hozzájárultak a rendezvény létrejöttéhez.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.