- hirdetés -

Az első féléves pénzügyi beszámoló, a nyelvi lektorátus működtetése és egy őszi kiállítás volt a fő téma a Német Nemzetiségi Önkormányzat (NNÖ) soron következő ülésén szerda este, a Pacsirta utcán.

Az első napirendben az előző félév költségeinek alakulásáról beszéltek a képviselők. Önálló bevételből, állami, feladat alapú és szponzori támogatásból áll össze az NNÖ költségvetése, 2013 első félévében megközelítőleg 2,1 millió forintból gazdálkodott a kisebbségi önkormányzat.

Az előző időszak legnagyobb kiadása a már hagyománnyá vált Német Kultúra Hete volt. Költsége mintegy fél millió forintra tehető, nagyjából 350 diák és tanár vett részt rajta. A kiadások többi részét a programokon való részvétel, vidéki eseményekre történő eljutás és az iskolák támogatása tette ki.

Második téma a Táncsics Mihály gimnázium és a Vörösmarty iskola német nyelvi lektorátusának működtetése volt. Az előző évekhez hasonlóan a nemzetiségi önkormányzat ezúttal is szeretné, ha anyanyelvi oktató foglalkozna ezen intézmények németül tanuló diákjaival. Ehhez azonban egyeztetniük kell a mezőberényi Petőfi Sándor Gimnáziumból érkező tanárnővel, hiszen Orosházán nem tanít német nyelvű lektor. A szakember általános iskolás nyolcadikosokat, és a gimnáziumot elhagyó évfolyamokat készít majd fel az úgynevezett német nyelvi diploma megszerzésére, várhatóan szeptember közepétől.

– Ez nem csak annyit jelent, hogy a diák a némettanárral folytat mindennapi beszédgyakorlatokat, hiszen egy valóban anyanyelvi szintű társalgás először gátlást, aztán kihívást jelent, ezt követi a megkönnyebbülés, hiszen a megértés kölcsönös. A lektorasszony az előző években is sokat segített a felkészülésben mind a tanároknak, mind a diákoknak – mondta el dr. Abonyi Lajos, a nemzetiségi önkormányzat elnöke.

Az ülésen szó volt még egy kiállítás megrendezéséről is: még az ősszel fotókiállítást hoznának Orosházára. A képek között nem csak a német nemzetiség elkapott pillanati jelennek meg, hanem az ország egész területéről, több náció tagjainak mindennapjait mutatja be.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.