- hirdetés -

Tizenhetedik alkalom, több mint 400 vendég, német nemzetiségi táncok, házi finomságok és persze zeneszó, tánc hajnalig. Címszavakban a szombat esti sváb batyus bál, amely idén is telt házat vonzott.

A szervezők szerint többen már nem fértek volna el kényelmesen a Táncsics gimnázium sportcsarnokában, amely hagyományosan a rendezvény helyszínéül szolgál. Mint azt dr. Abonyi Lajos elmondta, az első alkalommal ez volt „A bál” Orosházán. Azóta megszaporodtak a hasonló összejövetelek, de a sváb bál még mindig különleges, egy kuriózum.

– Aki látni akarja a magyarországi németségnek az ünnepi viseletét, aki szeretné megismerni a magyarországi németség tánckultúráját, meg akarja ismerni a magyarországi németség hagyományait, a zenekarát, az a mai napig a mi batyus bálunkat választja – emelte ki az Orosházi Német Nemzetiségi Önkormányzat első elnöke.

Mosolyogva tette hozzá, nekik csupán a jó hangulatról kell gondoskodniuk, mivel az ételt minden baráti társaság saját maga hozza.
– Ahogy látható, sorra érkeznek a kosarak, a tálak, az ételköltemények, fantasztikus a felhozatal – utalt az érkezők batyujára.

A hagyomány régről ered, amikor a sváb közösségeknek a Vízkeresztet követően volt elég élelem a kamrában, szórakozni vágyó társaságokból sem volt hiány és akadt báli terem is.
– Minden udvarban volt disznóól, vágtak disznót és a bor is megérett januárra, így kézenfekvő volt, hogy mindenki azt hozta magával, amit otthon elkészített. Összejöttek az emberek egyszerűen azért, hogy eszmét cseréljenek, jól érezzék magukat, táncoljanak – idézte fel a kezdeteket dr. Abonyi Lajos.

17 éve töretlen a bál népszerűsége Fotó: Rajki Judit
17 éve töretlen a bál népszerűsége (klikk a képre) Fotók: Rajki Judit

Ez azóta sem változott. Olyannyira, hogy jó néhányan az első bál óta résztvevői a rendezvénynek.
– Tizenöt éve járunk ide a feleségemmel és a baráti körrel, annak idején még a Mezgének az éttermében voltak az első összejövetelek. Magával ragadó ez a miliő, a városban még egy ilyen bál nincs, ahol mindenki ismerős, mindenki nagyon jól érzi magát és tényleg azért jönnek a baráti társaságok, hogy együtt szórakozzanak, megkínálják egymást pálinkával, süteménnyel és hajnalig vigadjanak – osztotta meg gondolatait Kovács Imre, aki azon túl, hogy oszlopos vendégként érkezett a bálra, az asztalbeosztást, valamint az ültetési rendet is elkészítette. Nem is akárhogyan.

– Az asztalok úgy vannak megszerkesztve, hogy egymáshoz át lehet menni, ami tudatos, mert olyan családok vannak itt, akik egy évben egyszer találkoznak, itt nálunk. Az, hogy a nyolcadik asztaltól egy pálinkás butykos elindul az első asztal irányába, az természetes és megtalálja az utat – indokolt dr. Abonyi Lajos.

A szokásoknak megfelelően idén is voltak díszvendégei a bálnak, mégpedig egy 7, egy 11 valamint egy 23 hónapos kis résztvevő személyében.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.