- hirdetés -

Orosháza is csatlakozott egy időseket segítő mintaprogramhoz, szeptembertől 29 közfoglalkoztatott vesz részt a város 80 év feletti lakosságának otthoni gondozásában.

A Segítő kezek az idősek otthoni biztonságáért program a főváros V. kerületéből indult ki. A kezdeményezést Jeneiné dr. Rubovszky Csilla miniszteri biztos, a kerület alpolgármestere jegyzi. A miniszteri biztos úgy látja, noha a szociális ellátórendszer jól működik, az időseknek komoly gondot jelent a magány, ezzel küzdenek a legtöbben. Ezért dolgozta ki a közfoglalkoztatottakra és önkéntesekre építő programot.

– A 80 év feletti idős emberek otthoni biztonságát szolgáló mintaprojekt segítséget nyújt az önálló életvitel megőrzéséhez, a legnagyobb problémát jelentő magány leküzdéséhez, továbbá életkorukból, mentális és egészségi állapotukból eredő problémáik megoldásához, de fontos szerepe lehet a trükkös lopások és lakásmaffia módszereinek kivédésében is – részletezte a programot dr. Rubovszky Csilla keddi sajtótájékoztatóján, Orosházán.

Dr. Rubovszky Csilla a program kidolgozója Orosházán tartott sajtótájékoztatót Dr. DAncsó József polgármesterrel (Fotó: Rajki Judit)
Dr. Rubovszky Csilla, a program kidolgozója Orosházán tartott sajtótájékoztatót Dr. Dancsó József polgármesterrel (Fotó: Rajki Judit)

Az eredményeket látva Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere úgy döntött, hogy a kezdeményezés 30 önkormányzatot érintő országos mintaprogrammá bővüljön. Orosháza is csatlakozott a programhoz, melyhez a Belügyminisztérium saját forrásból 377 közfoglalkoztatási státuszt biztosít, ebből Orosháza 29-et kapott. A program szeptember közepétől indul el városunkban.

– Orosházán 1429 fő a 80 év felettiek száma, ez magasabb, mint az országos átlag. A róluk való gondoskodás komoly, felelősségteljes feladat, különösen az idősek növekvő számának tekintetében – emelte ki dr. Dancsó József polgármester. Az otthonukban élő 80 év felettiekre a program keretében fokozottabb figyelem irányulhat. Emellett további 29 munkahelyet teremtünk a városban, az elsősorban női munkaerő kiválasztása ezekben a napokban történik a munkaügyi kirendeltség segítségével – összegezte a városvezető.

Országosan mintegy 475 ezer a 80 év feletti idős emberek száma. A projekthez megyénkből Orosháza mellett Szarvas is csatlakozott.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.