- hirdetés -

Az eddigi 30 óra kötelező gyakorlat mellett 580 kilométert kell levezetniük a tanulóknak a B kategóriás jogosítvány megszerzéséhez –. augusztus 15-től változtak a jogosítványszerzés feltételei.

A közúti járművezetők képzéséről, és a vizsgáztatás részletes szabályairól szóló rendelet szerint a gyakorlati vizsgára bocsátás feltételeként az előírt óraszámok mellett az egyes vizsgakategóriák esetében kötelező kilométerben meghatározott menettávolságokat is teljesíteni kell. Ez B kategória esetében a jelenleg alkalmazott 30 óra mellett 580 kilométert jelent. A változtatástól azt remélik, hogy gyakorlottabb vezetők kerülnek ki a forgalomba.

– Ez nem jelent különösebb pluszterhet a tanulók számára, hiszen már az előírt kötelező 30 óra alatt megközelítően 450-500 Km-t vezetnek. A tavaly bevezetett, szigorúbb vizsgarendszer szerint gyakorta nem is elég az előírt 30 óra a tanulóknak ahhoz, hogy az emelt szintű követelményeknek eleget tudjanak tenni. Így a pluszórákkal együtt biztosan levezetik az 580 kilométeres minimumot – tudtuk meg Tóth Árpádtól, az Astra Autósiskola gépjárművezető-képző szakoktatójától.

Augusztus 15-ével változott a közúti járművezetők képzéséről, vizsgáztatásáról szóló szabályozás
Augusztus 15-ével változott a közúti járművezetők képzéséről, vizsgáztatásáról szóló szabályozás

A szakoktató kiemelte, fontos változás, hogy az október 1-je után induló tanfolyamok esetében a tanulóknak, a tanfolyam első előadásának napjától számított kilenc hónapon belül kell az első elméleti vizsgán részt venni, és a tanfolyam első előadásának napjától számított egy éven belül pedig sikeres elméleti vizsgát kell tenni. A határidők túllépése esetén elméleti vizsgára csak a tanfolyam megismétlését követően lehet jelentkezni.

Egyszerűsödtek viszont a beiratkozás feltételei: nem kell azonnal bemutatni az orvosi alkalmasságot igazoló dokumentumot, sem az alapfokú iskolai végzettség igazolását a képzés kezdetekor, ám KRESZ vizsgára jelenteni már csak az orvosi engedély birtokában lehet, a jogosítvány kiállításának feltételéül szolgáló vizsgaigazolást pedig az iskolai végzettség igazolásának ellenében állítják ki. Ez utóbbi esetében célszerű a bizonyítvány fénymásolatát előre leadni az adminisztrációs folyamat meggyorsítása érdekében – javasolta Tóth Árpád. A szakoktató tájékoztatása szerint az elméleti vizsgáztatást érinti még, hogy a hallássérültek is tehetnek szóbeli vizsgát, amelyen a közlekedési hatóság által kirendelt jelnyelvi tolmács működik közre, és újdonság az is, hogy bővült a mentesség köre a közúti elsősegélynyújtó vizsga esetében.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.