- hirdetés -

Orosházán jártak az amerikai síküveggyár nemzetközi vezetői, hogy első kézből lássák, mit találtak ki a helyiek. És ha már itt voltak, tárgyaltak a polgármesterrel is.

Népes küldöttséggel találkoztunk szerda délután Orosháza főterén, akiket dr. Dancsó József polgármester kalauzolt. Megtudtuk, hogy Guardian cégcsoport üveg divíziójának vezetői érkeztek négynapos látogatásra Magyarországra.

Sápi Lajos
Sápi Lajos

– Az üveg divízió elnöke, Scott Thomsen dönt arról, hol legyen a cég nemzetközi vezetőinek találkozója. A helyszín nem véletlenül esett Magyarországra, hiszen gyárunk van Orosházán, és annak vezetői új termékeket és termelési struktúrát indítottak el – mondta érdeklődésünkre Sápi Lajos, aki az európai régió alelnöke. Az üvegipari szakember a kezdetekben vezette az orosházi gyárat, most pedig irányítása alá tartozik a 10 Európai Guardian üveggyár Angliától Oroszországig. Sápi Lajost egyébként 2000-ben Orosháza díszpolgárává is megválasztották.

Az európai igazgató elmondta, hogy a küldöttséggel a cégcsoport legfelső vezetői, marketing, mérnök és személyzeti alelnökök és a földrészek alelnökei jöttek hazánkba. Budapesten és Orosházán több megbeszélést tartanak, és továbbképzésen is részt vesznek.
– Európa jelen pillanatban nehéz helyzetben van gazdaságilag. Ez a Guardian üzemein is érződik, de vegyes a kép a gyárak között. Míg Nyugat-Európában túltermelés van, addig Oroszországban új gyár épül. Az orosházi gyárnak sem volt egyszerű az elmúlt néhány év, a magyar és a román gazdaság visszaesése miatt az építőipar stagnál, emiatt kevesebb üveget lehet eladni. Viszont az orosházi gyár vezetői a gazdasági helyzetre reagálva jó stratégiai váltást készítettek elő. Az eddigi termékek mellett az elektronikai ipar és a világítástechnika irányába mozdul el a fejlesztés, magas feldolgozottságú, speciális üveget készülnek gyártani. Ezt a nagyon kreatív és sok szellemi tőkét megmozgató elképzelést vázolta fel Finta Ferenc gyárigazgató, és el kell mondjam, osztatlan sikert arattak a magyar szakemberek a felső vezetésnél. Ez eddig is így volt, mindig is jellemző volt a kreativitás és a az új iránti fogékonyság – mondta Sápi Lajos.

Hozzátette, hogy kedden már tárgyaltak Budapesten az orosházi polgármesterrel, ahol főleg arról folyt a megbeszélés, hogy a város és a kormány milyen módon tudja segíteni a további fejlesztéseket Orosházán. Kiemelte, hogy a küldöttség tagjai nagy megtiszteltetésnek vették, hogy Dancsó József meghívta őket a városházára, hiszen ez nem volt benne a programban.
– Rövid látogatást tettünk a polgármesternél, aki bemutatta az új főteret és az üveg körtefát is. Ez utóbbi alkotás nagyon tetszett mindenkinek, lévén, hogy üvegipari szakemberek vagyunk. Az pedig plusz öröm, hogy az alkotáshoz mi adtuk az üveg alapanyagot, amit szívesen tettünk – fogalmazott Sápi Lajos.

Az üvegipari küldöttséget az üveg körtefa előtt fogadta a polgármester (Fotó: Nagy Ádám)
Az üvegipari küldöttséget az üveg körtefa előtt fogadta a polgármester (Fotó: Nagy Ádám)

dr. Dancsó József polgármester elmondta, Orbán Viktor miniszterelnöknek és Szijjártó Péter külgazdaságért felelős államtitkárnak is jelezte már, hogy a Guardian üvegdivízió felső vezetése nálunk folytat megbeszéléseket.
– Miniszterelnök úr kifejezte örömét, és megerősítette, hogy minden segítséget megadnak azokhoz a fejlesztésekhez, amiket a Guardian a jövőben Orosházán kíván megvalósítani – emelte ki a polgármester, aki hozzátette, a város is igyekszik részt venni abban, hogy a jövőbeli üzem- és gyártmány fejlesztések megvalósuljanak Orosházán.

– Nagyon fontos a városnak a Guardian üveggyár, hiszen 20 éve itt vannak, magas munkakultúrát vezettek be, stabil foglalkoztatók és jelentős összegű helyi adót is fizetnek. Ez a típusú tevékenység fontos Orosházának, és bízom benne, a felső vezetésük is azt látta, hogy kiváló, szakértő gárda dolgozik Orosházán, így hosszú távon terveznek és fejlesztenek majd nálunk – fogalmazott a városvezető.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.