- hirdetés -

Újra Békés megyében Thék Endre orosházi születésű, európai hírű bútorgyáros aranyérme, mellyel kiemelkedő munkásságát ismerték el az Országos Ipartestületi Kiállításon 1888-ban.

A rendkívül ritka, névre szólóan vésett érmét csütörtök délelőtt mutatták be Békéscsabán a Munkácsy Mihály Múzeumban. Októbertől pedig az orosházi múzeumban állítják ki az érmét, itt láthatja majd a nagyérdemű egy Thék Endréről szóló állandó kiállítás keretében.

Egyedülálló érme
Egyedülálló, névre szóló emlékérme

Kocsor János, a Munkácsy múzeum történész muzeológusa elmondta, az érme numizmatikailag kiemelten szép kidolgozású, 55 mm átmérőjű, 988 ezrelékes aranytartalmú, 72 gr súlyú, 24 karátos arany, mely 1 millió forintot ér. Az Országos Ipartesület rendkívül ritkán adott aranyérmet, még ezüst is elvétve lelhető fel csupán, ám Thék Endréét azt teszi egyedülállóvá, hogy hátlapján névre szóló vésés olvasható.

Az érmét egy – múzeumi körökben is elismert – gyűjtő ajánlotta fel a megyei múzeumnak megvételre, akinek fontos volt, hogy Békés megyébe kerüljön vissza Thék Endre érme. A múzeum a Nemzeti Kulturális Alaptól nyert 700 ezer forintot, a vételár további 30%-át, vagyis a hiányzó 300 ezer forintot Orosháza város adta – így vált lehetővé az érme megvásárlása 2013 júliusában.

A megyei muzeológusok, és a múzeumokat fenntartó önkormányzatok összefogásának eredménye, hogy hazakerült az értékes tárgyi és szellemi emlék – emelte ki Vantara Gyula, Békéscsaba polgármestere, aki jelképesen átadta a múzeum bejáratánál több Thék Endre tárgy – például a mester nemesi levele és fotója – között kiállított érmét Orosháza polgármesterének.

Dr. Dancsó József kiemelte, Thék Endre életpályája rendkívül inspiráló lehet a megyében élőknek: – Remélem, hogy sokan megnézik ezt az érmét, köztük a megyei ipari iskolákban tanulók, hogy lássák, érdemes a szakmájukban elmélyülni, páratlant alkotni és mindenki előtt nyitva a lehetőség, hogy országos, sőt európai hírű mesterember legyen – emelte ki a városvezető. Dancsó József hozzátette, Orosháza rendkívül büszke Thék Endrére, aki azon kevesek közé tartozik, akikről még életükben utcát neveztek el – Thék Endréről 1913-ban.

Dancsó József Thék Endrét példaértékű életművét méltatta (Fotók: Melega Krisztián)
Dancsó József Thék Endrét példaértékű életművét méltatta (Fotók: Melega Krisztián)

Thék Endre Orosházán született 1842-ben és Budapesten hunyt el 1919. júniusában. 1855-ben tanoncnak szerződtették Daubner Pál orosházi asztalosmesterhez, 1859-ben szabadult, amit a céhlegények kötelező vándorlása követett. Már asztalosmesterként hosszabb időt töltött külföldön a műbútorgyártás tanulmányozásával, járt Bécsben, Münchenben, Párizsban. 1872-ben Budapesten, a Józsefvárosban megnyitotta asztalosműhelyét, melyet később gőzgéppel is felszerelt. Megvásárolta a Tauszig bútorgyárat, és 1885-re Magyarország legnagyobb és legjobban gépesített bútorgyárává fejlesztette. Az 1890-es években működését a zongoragyártásra is kiterjesztette. Orosházán tanoncotthont létesített. Alelnöke volt az Országos Ipartestületnek és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarának. Nevéhez fűződik többek között az Operaház, vagy az Országház miniszterelnöki irodájának berendezése, őt kérték fel a budavári királyi palota Szent István- és Hunyadi-termének berendezésére, és az általa készített szekrény, valamint asztal áll az orosházi polgármester irodájában is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.