- hirdetés -

Joghurtos tönkölykenyér, olivás rozmaringos, vagy a szögedi rozsbuzából sütött kenyér. Mindennapi eledelünk körül forgott az Európai Kenyérünnep keretében megrendezett Pékakadémia.

Jónak mondható az idei búzatermés, a mintegy 5 millió tonnából jutna exportra is, de a szakemberek szerint a külföldi piacokon történő értékesítés az idén nem lesz túl erős.

Abban Varga László, a Magyar Pékszövetség Békés-Csongrád megyei régióelnöke, valamint Ilonka Boldizsár, a Pék Világszövetség alelnöke is egyetértett, hogy a kenyér áráról egyelőre még korai beszélni. – A búza és a liszt ára még nem állt be, így a kenyér árát sem tudjuk most még megmondani. Úgy vélem, kenyéráremelésről egyelőre nem gondolkodnak a pékek, addig biztosan nem, amíg nem tudjuk, mennyi lesz a liszt ára – tudtuk meg Ilonka Boldizsártól. Varga László hozzátette, várhatóan szeptemberben derül ki, hogyan is alakul a kenyér ára.

A Pékakadémia három témát érintett, az orosházi pékek is részt vettek a tanácskozáson (Fotó: Kecskeméti Krisztina
A három témát érintő Pékakadémián az orosházi pékek is részt vettek (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Mindketten a hétfői Pékakadémia miatt érkeztek Orosházára, az Európai Kenyérünnep programelemének a művelődési központ adott helyet. A fontos témákat elemző rendezvényt dr. Dancsó József nyitotta meg. A polgármester üdvözölte a jubiláló tanácskozást kiemelve a Kenyérünnep töretlen népszerűségét, és a szakma fontosságára is ráirányította a figyelmet hangsúlyozva, Orosházán megbecsülésnek örvendenek a pékek, melyet maguk a fogyasztók igazolnak leginkább.

A rendezvény keretében több témakört is érintettek. – Az egyik a búza és a nemesítés irányai, tekintettel a hektikus időjárásra, amikor egy éven belül van ár- és belvíz, meg aszály is. A második téma szintén fontos: a különböző betegségek esetén, a szükségszerű diéta során milyen kenyereket, pékárukat fogyaszthatnak az érintettek. És végül: arról már sokat hallottunk, hogy milyen ételhez milyen bort illik fogyasztani, a Pékakadémia keretében most arra is válaszokat kaptunk, milyen ételhez, milyen kenyeret érdemes kínálnunk – emelte ki Varga László.

Szögedi rozsbuzából
Kenyér, sütemény – szögedi rozsbuzából

Az újdonságokról is tájékozódhattak az érdeklődők. A Szegedi Gabonakutató Kft. bemutatta a szögedi rozsbuza kenyeret. A tritikálé egy nemesített változata kerül bele a kenyérbe, mely így magas vitamin- és rozstartalmú lesz, és az előállítása is egyszerű. Az így készült termékekből összeállított kóstoló osztatlan sikert aratott a Pékakadémián. Szintén újdonság az idei Szent István-napi kenyér, ami egy joghurtos tönkölyös kenyér, és amelyet augusztus 20-án bemutatnak Gyopárosfürdőn.

Azt már Ilonka Boldizsártól tudtuk meg, hogy milyen is a jó kenyér. – A küllemét tekintve aranysárga színű, kellemesen repedezett, ha kettévágjuk, akkor belülről szép fehér, egyenletes, lyukacsos bélzetű, nem morzsálódik. Kellemesen savanykás ízű, ez nagyon lényeges, a hagyományos jellegű kovászolásból adódó termék ízét kell érezzük, a kenyérnek pedig fel kell szívnia a pörkölt szaftját –tette hozzá a szakember.

Nyert az olivás, rozmaringos

A megjelenés, az íz és az illat alapján dőlt el a házi kenyerek versenyének végső sorrendje. Werli József, a Magyar Pékszövetség szakmai titkára elnökölt a zsűri élén, mely elbírálta a több, mint 10 benevezett kenyeret. A döntésben Nagyné Szöllősi Teréz, az Orosháza-Gyopárosfürdőért Turisztikai Egyesület elnöke és Zalai Mihály alpolgármester segítette. A saját kenyér sütését népszerűsítő versenyt először rendezték meg, kikötés mindössze annyi volt: házilag készüljön a kenyér. Az asztalon nem volt belőlük két egyforma, ízre, küllemre és az összetevők tekintetében is eltérést mutattak, ami jelzi, mennyire változatos is lehet mindennapi kenyerünk.

Legjobbnak  F. Varga Mária rozmaringos olivás kenyere bizonyult. A tejfölös tönkölykenyér ezüstérmet hozott készítőjének, Püspöki-Sinka Editnek, míg Vargáné Dajkó Éva gluténmentes kenyere harmadik lett, Bartus Ferenc kenyere pedig a negyedik helyezést érte el a zsűri döntése alapján.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.