- hirdetés -

A szombati nap Orosháza mondája, története, és kultúrája köré épült, melyhez szervesen hozzátartozik a népzene és a néptánc is. A Főtér újabb ünnepségén rendezték meg a Nemzetközi Népzenei és Néptánc Találkozót.

Város- és országhatáron innen és túlról is érkeztek népzenészek és néptánc csoportok az augusztus 17-i Nemzetközi Népzene és Néptánc Találkozóra. A napot az orosházi Bokréta Népdalkör indította, majd számos citerazenekar, és népdalkör lépett színpadra. Nemzetközi mibenlétét az adta a rendezvénynek, hogy vajdasági és erdélyi csoportok is bemutatkoztak. A hagyományteremtő rendezvény legfőbb célja a népi kultúra életben tartása, valamint annak tovább örökítése a következő nemzedék számára.

Az orosházi néptáncosok is felléptek a szombati rendezvényen klikk a képre Fotók: Kecskeméti Krisztina
Az orosházi néptáncosok is felléptek a szombati rendezvényen (klikk a képre)
Fotók: Kecskeméti Krisztina, Melega Krisztián

Délután az orosházi Bakos Bettina is fellépett, akit arról kérdeztünk, hogy énekesi tanulmányai során a könnyűzenéről miért váltott a népdalra.

– Ez abszolút a váci hatásnak köszönhető (Bettina jelenleg a Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskola diákja Vácott – a szerk.). Jazzt kezdtem el tanulni, de az iskola falain belül mindig és mindenhol népdal csendül fel szünetekben és órák után, ez indított el bennem valamit – mesélte Bettina. – Elkezdtem érdeklődni, archív anyagokat és felvételeket keresni, tulajdonképpen nagyon megszerettem, és magamra találtam benne. Amikor népzenét hallgatok, megszűnik körülöttem a világ, óriási lelki harmóniát ad nekem.

A orosházi kötődésű Berbécs zenekar egyik tagjával, Jankov Gyöngyvérrel a népzene egyediségéről beszélgettünk, és arról, hogyan kívánja az együttes tovább vinni ennek értékeit.

–  Talán az egyszerűsége, a mélyről jövő mondanivalója ami igazán széppé teszi, hogy még mindig olyan ősi rétegeket mozgat meg. Olyan hatalmas erő van benne, amit szerintem más műfaj nem tud adni – mondta Jankov Gyöngyvér. –Leginkább azt szeretnénk elérni, hogy úgy nyúljunk a népzenéhez, hogy az megtartsa eredetiségét. Nagyon sok kezdeményezés van, ami olykor annyira kifordítja és eltorzítja a népdalokat, hogy pont az a plusz hiányzik belőle, ami a népzenét különlegessé teszi – avatott be a népdalénekes.

Az egész napos program végén a Ghymes zenekar koncertezett, majd felavatták az üveg körtefát. A Ghymes alapítójával készült interjút hamarosan olvashatjátok.

A szombati rendezvény a Főtér projekt része volt, így annak finanszírozása – közvetett támogatás által – pályázati forrásból valósult meg, az Orosházi Kolbászklub Hagyományőrző Egyesület és a Maros-Körös Köze Oktatási és Kulturális Közhasznú Egyesületek szervezésével.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.