- hirdetés -

A csoport fél évszázados krónikájának második részét tekinthetik meg az érdeklődők, ahol a jelen alkotói mutatják be műveiket.

Az Orosházi Festők Csoportja idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját. A helyi alkotók két kiállítással, valamit egy kötet megjelentetésével ünnepelnek. Az Orosházi Festők Csoportjának fél évszázados krónikája című tárlat első részét, az Anno kiállítást július 19-én mutatták be a közönségnek. Ennek második része a Jelen címet viseli, melynek megnyitóját augusztus 16-án rendezték a művelődési házban.

A megnyitón Birki Erika verset mondott, valamint a Bokréta Népdalkör Kalocsa környéki népdalokat adott elő. A beszédet Zalai Mihály alpolgármester mondta, aki az évforduló és annak ünneplésének jelenőségét és fontosságát hangsúlyozta.

Fotó: Kecskeméti Krisztina
Fél évszázados krónika a művelődési ház előtermében (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Olyan történelminek is nevezhető évfordulóhoz érkezett az orosházi képzőművészet, amely a bemutatkozáson, az új alkotások számbavételén túl összegzésre, visszatekintésre, a múlt történéseiről a jelen és jövő számára is hasznos tanultságok levonására, és a gránitnál idősebb igazságok megfogalmazására késztet bennünket – hangzott el az alpolgármester megnyitó beszédében.

Megemlékezett Kerti Károlyról, akit mint az orosházi művészek mesterét, nagy tanítóját szokás emlegetni, hiszen kimagasló pedagógusi szárnyai alól olyan művésezk kerültek ki, akik később országos ismertségre tettek szert. Emellett arról is szót ejtett, hogy a géniuszokat és művészeket nem elég csupán ide vonzani, meg is kell őket tartani, viseljük el a különcségüket, érzékenységüket, és becsüljük meg tehetségüket. Az alpolgármester beszélt a csoport munkásságáról, tanítói tevékenységeiről, valamit arról, hogyan hatnak egymás művészetére, hogyan fejlődnek egymás által. Az egész csoport életének és munkásságának rövid bemutatása után a kiállító művészekről külön-külön is megosztott néhány gondolatot.

A kiállítók: Horváth János, F. Varga Mária, Szilágyi Cecília, Kohut Béla, Mezei-Fehér Judit, Győrffy Orsolya, Ökvös András, Bolla Pál, Jusztin Balázs, Nagyné Sinka Erzsébet, Lukács Mária, Zsurkáné Benyovszki Piroska, Újfalussy István, Szőke Zsuzsa, Hopka Margit, Varga László, Szeri Istvánné, Gnädig Katalin, Mihalik József, Csík Ferenc.

A kiállítás szeptember 18-ig a Petőfi Művelődési Központ színháztermi előterében tekinthető meg.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.