- hirdetés -

A csicsókát csodagumónak is nevezik értékes hatóanyagai miatt. Dr. Csizmadia Ferencé néhány éve termeszti, célja, hogy a csicsókából készült termékein keresztül megismertesse az emberekkel jótékony hatását.

Dr. Csizmadia Ferencné korábban külkereskedelemmel foglalkozott, főként zöldségeket árult. Az évek alatt történt változások miatt azonban váltania kellett. Nyitott egy baromfiboltot, majd 3 év múlva ismét tovább kellett lépni, mert a válság ezen a területen is éreztette hatását. És ekkor jött a nagy kérdés, hogyan tovább? Földje korábban a család zöldségellátását biztosította, e terület hasznosításában látta a folytatást. Egy ötlet alapján érdeklődni kezdett a gyógynövények, és a csicsóka kedvező hatásai, termesztése iránt, ennek közel tíz éve.

– Nyugat Európában már ismert volt a növény, hazánkban már-már elfelejtették. Kedvező az élettani hatása, ugyanakkor nem kényes, termesztése nem igényel nagy tudást. Szeged mellett találtunk egy gazdát, aki vaddisznót tartott, és azért termesztett csicsókát, mert ez az állat is nagyon szereti. Amikor első alkalommal mentünk a csicsókagumóért, a vaddisznó annyira oda volt érte, hogy azt hittük kitör – mesélt a kezdetekről Csizmadiáné.

A csicsóka számos jótékony hatással bír, vallja CSizmadiáné Ibolya (Fotó: Rajki Judit)
A csicsóka számos jótékony hatással bír,  ezt hirdetu Csizmadiáné Ibolya termékeivel (Fotó: Rajki Judit)

– Az első év után termett csicsókából itthon csak minimális mennyiséget tudtam eladni, azt is főként takarmányként. Élettani hatásáért, emberi fogyasztásra Németországba tudtam értékesíteni, de csak csekély mennyiséget – összegzett Csizmadiáné.

Amikor megelégelte, hogy három évig csak állati tápként tudta eladni ezt az értékes növényt, akkor leült az internet elé, és egy hónapig kutakodott, hogy hogyan, milyen formában tudná az emberekhez is eljuttatni jótékony hatását. Hosszas keresgélés után több idős emberrel ismerkedett meg, innen származott az ivólé, majd később a csicsókapüré ötlete.

Újkígyóson rátalált a Harruckern iskola tanüzemére: három nap múlva már készültek is termékei. A csomagolás megújulása miatt másik feldolgozóüzemet kellett keresnie, így jutott Zsombóra, ahol napjainkban egy családi konzervüzemben készül a csicsókapüré.

– Úgy érzem megtaláltam életemnek azt a fonalát, amit csinálnom kell. A természetes módon, mindenféle adalékanyag nélkül készült termékeink ma már saját címkével és logóval rendelkeznek. Míg kezdetben a piacon árultuk, ezek ma már a bioboltok polcain is megtalálhatók. Jótékonyságát egyre többen felismerik, örülök, hogy ehhez én is hozzájárulhattam – emelte ki Csizmadiáné.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.