- hirdetés -

A kisadózó vállalkozások esetében a tételes adó választása az adminisztráció jelentős egyszerűsödését jelenti, illetve a kisadózó vállalkozások és kisadózók mentesülnek bizonyos közterhekkel kapcsolatos adókötelezettségek alól, azonban kötelezettek a tételes adó megfizetésére.

A kisadózó vállalkozásokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bejelentés alapján tartja nyilván, ami végrehajtható okiratnak minősül és a fizetendő tételes adót is ez alapján írják elő. A tételes adót a tárgyhónapot követő hónap 12-éig kell megfizetni. A törvény azonban a megfizetés alóli mentesítési okokat is felsorol, eszerint nem kell megfizetni a kisadózó után a tételes adót azokra a hónapokra, amelyek egészében a kisadózó egyéni vállalkozását pl. szünetelteti, kivéve ha a kisadózóként folytatott tevékenységébe tartozó munkát végez.

A kisadózó vállalkozás a tárgyhónapot követő hónap 12-éig köteles bejelenteni a NAV-nak azt, ha a tárgyhónapban nincs tételesadó-fizetési kötelezettsége. Ezért a vállalkozási tevékenységük szüneteltetését elhatározó kisadózó vállalkozások tételes adója alá tartozó egyéni vállalkozók figyelmét felhívjuk arra, hogy a szüneteltetés – a Járási Hivatal Okmányirodájához tett bejelentésén túl – további, törvényben szabályozott bejelentési kötelezettség megtételét is szükségessé teszi. Ezen bejelentési kötelezettségüket a kisadózó vállalkozók a ’T101E adatlapon közvetlenül az adóhivatalhoz kötelesek megtenni az adózás rendjéről szóló törvény szerint.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.