- hirdetés -

Az Orosházi Festők Csoportja idén ünnepli alakulásának 50. évfordulóját, ennek kapcsán egy kiállításon bemutatnak az elmúlt fél évszázad kiemelkedő alkotásaiból néhányat.

Nagyon hideg időben, 1968/69. telén az evangélikus templom erkélyén örökítette meg Orosháza akkori látképét Szlotta András. Alkotása 1975-ben helytörténeti könyv borítójára került, az eredeti mű az Orosházi Festők Csoportjának 50. évfordulójuk alkalmából rendezett Anno kiállításon is megtekinthető.

Az elmúlt fél évszázad kiemelkedő alkotásait bemutató tárlat július 19-én nyílt a Petőfi Művelődési Központban, ahol 11 helyi alkotó 50 munkája látható.

A Fiatal Orosházi Festők Csoportját 1963-ban Dénes Sándor, Fekete János, Feldmann Tibor, és Szűrszabó Elek alapította, a következő évben Horváth János, majd 1968-ban Szlotta András csatlakozott a csoporthoz. A hetvenes években folyamatosan bővült a csapat. Koszorús Oszkár megnyitó beszédében amellett, hogy mesélt a csoport kiemelkedő alkotóiról, néhány érdekességet, történetet is megosztott a közönséggel. Mint mondta, az orosházi festők már pályájuk elején kitörtek az elszigeteltségből, kitágult látókörük. Civil munkájuk mellett minden szabadidejüket a festészetnek szentelték, nyáron alkotótáborokon vettek részt, folyamatosan képezték magukat. Munkásságukról rendszeresen beszámolt a megyei és a helyi sajtó is.

Válogatás 50 év terméséből (Fotó: Rajki Judit)
Válogatás 50 év terméséből (Fotó: Rajki Judit)

Az 1970-es években nagyon pártolták a helyi festőket az orosháziak, ugyanis abban az időben épültek a lakótelepi lakások, és nagy divat volt helyi művész munkájával díszíteni a falat. A kezdeti erkölcsi és anyagi sikerek további munkára ösztönözték a fiatal festőket.
Az évek előre haladtával szükségesnek tartották a névváltoztatást is, így Orosházi Festők Csoportja, majd később Orosházi Képzőművészeti Közhasznú Egyesület lett.

A kiállítás augusztus 4-ig tekinthető meg a művelődési központban.

A megnyitón elhangzottak ragadják meg talán leginkább a csoport jelentőségét, miszerint ők viszik tovább a helyi, alföldi festészet hagyományait, azoknak a nagy festőknek a nyomdokában járnak, akik egykor itt alkottak.

Könyv a festőkről

Az évforduló alkalmából egy kiadványt hozott létre az egyesület, amely Az Orosházi Festők fél évszázados krónikája címet viseli. A könyvet az anno kiállítás megnyitóján Bodrogi Béla, az Orosházi Képzőművészeti Közhasznú Egyesület titkára mutatta be néhány mondatban, majd minden jelenlévőt megajándékoztak egy példánnyal.

Az 50 éves évfordulóra készült kötet borítója
Az 50 éves évfordulóra készült kötet borítója

 

A kötetet Bodrogi Béla szerkesztette, Koszorús Oszkár pedig kronológiai sorrendbe vette a történéseket, így adva történeti áttekintést az elmúlt 50 évről.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.